Utsendte fra Oslos brannvesen avbildet i forbindelse med overflateredningsøvelse ved en tidligere anledning.

Ny utrykning til samme sted på under en uke – brannvesenet mener to ting reddet skiløperen forrige gang

Det ble søkt fra luften i området, men nødetatene avsluttet innsatsen uten funn etter melding om at en person skulle ha gått gjennom isen ved Fiskevollbukta tirsdag ettermiddag. Forrige torsdag reddet brannvesenet opp en skiløper fra det iskalde vannet samme sted og mener at et par essensielle faktorer var grunnen til at det gikk bra.

Publisert

Klokken 16.08 opplyste politiet om at nødetatene var på vei til Fiskevollbukta etter at det var meldt om at en person muligens hadde gått igjennom isen.

– Redningshelikopter og luftambulanse er på vei. Melder har sett dette på avstand, og vi sjekker ut området, opplyste operasjonsleder Roy Langengen i Oslo politidistrikt.

– Melder inn til nødetatene har ikke sett personen gå igjennom isen, men mistet hen av syne. Isen er hard på stedet, og det er vanskelig å se spor etter eventuelle personer. Vi søker fra lufta og med brannbåten, la han til noe senere.

Den innledende meldingen til nødetatene gikk på at det var en person på spark på isen som ble borte for melder, ifølge politiet som på daværende tidspunkt, klokken 16.44, så langt ikke hadde lokalisert verken spark eller person.

Da klokken hadde bikket 17.00, oppdaterte politiet med at nødetatene hadde gjort grundige søk i området der melder mente å ha observert en person på isen uten funn eller tegn til at det hadde vært noen på isen. Søket ble med det avsluttet.

Avsluttet søk på Sognsvann

Tidligere tirsdag ettermiddag rykket politiet ut til Sognsvann etter funn av klær ved brygga. 

Det var imidlertid der ingenting som tydet på at noen hadde gått i vannet, men dykkere fra brannvesenet gjorde likevel søk. 

Etter et kvarters tid opplyste operasjonsleder Eirik Sannes da om at nødetatene avsluttet innsatsen på Sognsvann.

– Vi har gjort et søk og slår oss til ro uten funn, sa Sannes idet klokken hadde rundet 12.30.

Under en uke siden sist

Også torsdag i forrige uke rykket brannvesenet ut til Fiskevollen etter melding om at en person hadde gått igjennom isen. 

Det viste seg å stemme. Redningsinnsatsen fikk heldigvis lykkelig utfall, og mannen ble reddet i land. 

Oslo brann- og redningsetat opplyste i et innlegg i sosiale medier dagen etter redningsaksjonen at synligheten til stedet der skiløperen gikk gjennom isen som førte til at et vitne fikk meldt ifra til brannvesenet, i tillegg til at skiløperen selv var utstyrt med både ispigger og tørre klær, var avgjørende.

Skiløper med ispigger

«Hendelsen var godt synlig fra E18, og meldingen kom fra et vitne som så noen forsøke å få seg opp fra det iskalde vannet. Skiløperen var heldigvis godt forberedt, og var utstyrt med ispigger slik at han selv klarte å komme seg opp fra vannet», het det i brannvesenets innlegg.

«Da vi kom frem satt vedkommende ute på isen og skiftet til tørre klær som han også hadde tatt med seg. Vi tok med oss mannen bort til en ambulanse for en liten helsesjekk. Heldigvis gikk det fint denne gangen», oppsummerte brannvesenet etter hendelsen.

Brannvesenets isråd:

  • Sjøis i indre Oslofjord, og særlig havnebassenget, er aldri trygg på grunn av mye trafikk og strømninger i vannet.
  • Isen på elvene i Oslo er aldri trygg, hold deg unna.
  • Vær varsom ved ferdsel på innsjøene i marka. Sørg for å ha med riktig utstyr og bruk isvett.
  • Sjekk alltid isvarselet hos varsom.no før du tenker å gå på is, her finner du til enhver tid oppdatert varsel.
  • Ring brannvesenet på telefon 110 med en gang hvis noen går gjennom isen.
  • Kilde: Oslo brann- og redningsetat

Bes om å ringe 

Brannvesenet kom samtidig med en klar oppfordring om å være godt forberedt og ta forholdsregler før man legger ut på isen.

Ispigger, kasteline, vanntett ryggsekk med klær og mobil i vanntett pose er blant elementene som kan bidra til å gjøre deg bedre forberedt i en nødsituasjon på isen, ifølge brannvesenet.

«Husk at det aldri finnes trygg is, bare trygge isbrukere», var den videre konklusjonen.

Brannvesenet delte samtidig et knippe råd om bruk av isdekte vannflater i Oslo til befolkningen. 

De er dessuten tydelige i sitt budskap når det gjelder situasjoner der man har mistanke om at noen har gått igjennom isen.

«Ikke vent for å se an situasjonen. Det er avgjørende at vi kommer oss raskest mulig fram hvis uhellet er ute. Vi kjører gjerne én gang for mye, enn én gang for lite!».



Powered by Labrador CMS