Lars Fiske. Foto: Ingrid Pop

Fire av fem anbefalte til Årets Tegneserie bor i Oslo: — Helt tilfeldig, tror nominerte Lars Fiske

Publisert
Prisen Årets Tegneserie deles snart ut på Deichmanske Grünerløkka, og Team Oslo gjør det svært godt i år.

Ifølge arrangørene er det "skyhøy kvalitet og bredt sjangerspenn i konkurransen om den norske tegneserieprisen." Og den skyhøye kvaliteten bidras altså sterkt til av Team Oslo i år.

— Det er helt tilfeldig, det handler ikke om hvor du kommer fra men om hva du har lagd, sier den bejublede tegneserieskaperen Lars Fiske, veteranen som er nominert for tegneserieromanen Grosz, til VårtOslo.

Fiske bor på Malerhaugen i bydel Gamle Oslo.

— Skal jeg være jævla brutal

— Så det handler ikke om at man får større inspirasjon av å bo i Oslo, eller at det er naturlig å ha flere tegneserieartister i hovedstaden?

— Hehe! Det er jo alltid mye snakk om at det er en kulturell fortetting i byer, og man vil jo så klart treffe flere kunstnere, og ikke minst ha uttelling for det man gjør i forhold til forlag og aviser, og det er lettere i en stor by som Oslo. Men det finnes masse serietegnere fra Bergen også, ikke sant, så jeg kan ikke akkurat se noe system der.

— Og skal jeg være jævla brutal, så har jeg ikke akkurat latt meg inspirere så mye av Oslo. Altså, det kunne jeg veldig gjerne ha vært, det er sikkert mange fantastiske historier man kan hente ut. Men jeg har jo hatt fokus på å hente ut historier fra kunstnerbiografier de siste 10-15 årene, og jeg har ikke valgt Oslo-kunstnere.

Fra Grosz, den nominerte tegneserieromanen til Lars Fiske.
Forsiden på Ungdomsskolen, den nominerte tegneserieromanen til Anders N. Kvammen.

— Så er jeg ikke noen Oslogutt heller, jeg er jo fra Bærum. Men jeg har bodd i Oslo fra 1994 og føler meg definitivt som Osloborger. Det kunne ikke falle meg inn å flytte tilbake til Bærum, for jeg elsker å bo i byen og å bruke alle tilbudene i byen. Så kan jeg gå til jobben på tegnekontoret på en halvtime. Jeg trives i byen, rett og slett.

De nominerte

Avistegner Siri Dokken deler ut prisen for Årets Tegneserie fredag 9. juni klokka 19:00, ifølge en pressemelding fra arrangørene. Utdelingen skjer under tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo på Deichmanske bibliotek Grünerløkka.

Her er tegneseriene og tegneseriekunstnerne i Oslo som kan få prisen Årets Tegneserie i år. Beskrivelsene er hentet fra pressemeldingen.

Grosz av Lars Fiske (No Comprendo Press)
En kunstnerbiografi om den radikale tyske tegneren og maleren George Grosz. — Grosz er en lang affære for meg, en kjærlighetshistorie holdt jeg på å si, som jeg har vært interessert i siden 80-tallet, forteller Fiske til VårtOslo.

Fiske var også nominert i fjor for Automobilfabrikken Fiske. Fiske er født og oppvokst i Bærum, men flyttet til Oslo i 1994 og bor på Malerhaugen i bydel Gamle Oslo.

Ungdomsskolen av Anders N. Kvammen (No Comprendo Press)
En selvbiografisk ungdomsskildring om tilhørighet, sorg og styrke. Ungdomsskolen vant Brageprisen 2016 i kategorien barne- og ungdomsbøker.

Kvammen bor på Ila i bydel Sagene.

Moderator av Flu Hartberg (No Comprendo Press)
En postapokalyptisk fortelling om heltemot, politikk, religion, teknologi og Bjarne Melgaard.

Hartberg vokste opp på Tåsen i bydel Nordre Aker og bor på Bøler i bydel Østensjø.

Moderator har til og med sin egen videotrailer:

Mellom planeter av Sigbjørn Lilleeng (Jippi forlag)
En science fiction-historie om en reise mellom planeter og inn i et formørket sinn.

Lilleeng vokste opp i Hønefoss, men bor i Oslo.

I tillegg har vi en tegneseriekunstner fra en annen del av landet:

I’m a Girl, It’s Fantastic av Ida Neverdahl (Jippi forlag)
En samling tegneserienoveller hvor virkelighet og fantasi blandes sammen til øyeblikksbilder fra serieskaperens egen verden.

Neverdahl er fra Stavanger og bor i Bergen. Men hun er visstnok Norges mest internasjonalt kjente tegneserieartist, og er sikkert veldig kul, så vi heier på henne også til tross for antatt skarring, Bergen-tilknytning og manglende medlemskap i Team Oslo.

— Årets Tegneserie er veldig etterlengtet

Lars Fiske er en av Norges mesterfarne og bejublede tegneserieartister.  Han er født i 1966 og begynte å ta tegning seriøst som 12-åring. Allerede som 16-åring vant han Kultur-og vitenskapsdepartementets (nå Kulturdepartementet) pris for 1982 for beste tegneserie for barn og ungdom.

Han har ventet på en pris som Årets Tegneserie, som første gang ble utdelt i fjor.

— Det lages tegneserier i Norge på et veldig høyt kunstnerisk nivå, og da er det viktig at vi har en pris som får det frem. I tillegg er det en solid jury og penger er involvert, så det er jo viktig. Man blir sjelden rik som tegneserieskaper her. Så prisen er veldig etterlengtet og veldig bra.

— Betyr mye for unge tegnere

Fiske legger til at slike priser kan ha en stor betydning for motivasjonen til fremtidige talenter.

— Jeg begynte å tegne på gutterommet hjemme i Bærum, og tok det veldig alvorlig, som et karrièrevalg. Men prisen jeg fikk som 16-åring, det var helt utrolig. Det var en legitimering fra et departement på at dette tydeligvis virkelig var noe å satse på, som et yrke. En sannhet med modifikasjoner når gjelder penger, men likevel!

— Er du vant til å vinne priser?

— Det er ganske lenge siden jeg har vunnet en pris nå, men jeg har jo vunnet en del tidligere, så det er ikke noe synd på meg. Men det er kjempehyggelig å bli nominert, og det for andre året på rad. Det tolker jeg som at de mener at jeg nok engang at har laget en veldig bra tegneserie, som de anser som blant de fem beste.

Paneldiskusjon dagen før

Dagen før utdelingen, torsdag 8. juni, arrangerer Grafill paneldiskusjon om de fem nominerte. Denne samtalen finner også sted på Deichmanske bibliotek Grünerløkka og starter klokka 20:00.

Prisen ble altså delt ut for første gang i fjor. Da gikk den til Anja Dahle Øverbye for tegneserieromanen Hundedagar. Forøvrig fra Møre og Romsdal, utdannet ved Kunstskolen i Bergen, og bor i Oslo.

Kulturetaten i Oslo kommune har fagansvaret for kunst og kultur i kommunene. Prisen deles ut av Deichmanske bibliotek/Serieteket, Tronsmo bokhandel og Grafill - norsk organisasjon for visuell kommunikasjon.

Powered by Labrador CMS