Så mye settes av til forebygging av ungdomskriminalitet i Oslo: – Politiet må ha tid til å snakke med ungdom

Justisministeren vil øke politibudsjettet med to milliarder kroner. Forebygging av ungdomskriminalitet i hovedstaden har fått sitt eget punkt i neste års statsbudsjett som ble lagt frem fredag.

Publisert

– Politiet må ha tid til å snakke med ungdom, forebygge rusbruk og følge opp hverdagskriminaliteten, selv om verden rundt oss er krevende. Det gir trygghet, skaper tillit og er forebyggende, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

15 millioner kroner til forebygging av ungdomskriminalitet i Oslo er en av to spesifikt lokalrettede bevilgninger, i tillegg til 9,5 millioner kroner til pilot for politiutdanning i Alta, i politibudsjettet for 2024.

Totalt sett fordeles de to milliardene på fire prioriterte områder, der halvannen milliard går til å opprettholde aktivitetsnivået i politiet samt styrket grunnbemanning og lokal tilstedeværelse, tiltak mot økonomisk kriminalitet og kamp mot vold og overgrep. 

Hør Oslopodden om bydelen som reduserte ungdomskriminaliteten mot alle odds her.

– Oslo-politiet ville stått fast uten

– Solid etterforskning er viktig både for å ivareta ofre og sikre rettferdighet, og for å ta kriminaliteten ved roten. Mange etterforskere har opplevd stort arbeidspress og høy turnover. Etterforskningsløftet er viktig for alle kriminalitetsformer, sier Mehl.

Neste år skal politiet åpne dørene til ytterligere ti nye tjenestesteder i 2024, i tillegg til de ti som politiet er i gang med å etablere.

– Nye tjenestesteder er viktig både i byene og distriktet. Uten den nye politistasjonen på Mortensrud, som har hatt store utfordringer med kriminalitet, ville Oslo-politiet snart stått helt uten fast tilstedeværelse i sør for sentrum. Sånn kan vi ikke ha det, fortsetter Mehl.

Etter Oslo-modell

Går man mer konkret inn i budsjettallene, viser disse at 328 millioner kroner skal styrke førstelinjen i politidistriktene. 

100 millioner går til opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner der spesialenheter i tre nye politidistrikter skal testes ut etter modell fra RISK i Oslo

80 millioner bevilges et etterforskningsløft, 72 millioner til styrking av PSTs kapasitet, blant annet mot terror, og 50 millioner til kampen mot økonomisk kriminalitet og kriminelle nettverk, der 15 millioner går til et nytt bedragerisenter i Økokrim

– En frekkis

Høyres justispolitiker Sveinung Stensland er imidlertid ikke imponert over regjeringens fremlegg hva gjelder politibudsjettet, ifølge NTB.

– Å antyde at dette er to milliarder i vekst er en frekkis fra regjeringen, sier han til nyhetsbyrået og påpeker samtidig at politiet har et underskudd på flere hundre millioner kroner. Han mener budsjettet fra regjeringen gjør at de går i null.

– Dette er i beste fall status quo og ikke nok til å snu utviklingen vi ser i politiet. Det er ikke kompensert fullt ut for økt husleie engang, fortsetter Stensland og understreker at ettersom prisveksten er høy også for politiet, vil ikke dette budsjettet gi dem økte rammer.

– Politifolk måles i antall per tusen, der går det nedover. Hvis trenden fortsetter, kommer vi under to per tusen neste år. Det vil være en fallitterklæring, sier Stensland, som får støtte av leder av justiskomiteen på Stortinget, Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen.

– Politibudsjettet er nok en gang et trist skue for alle som håpet regjeringen endelig forsto alvoret, dette er ikke et budsjett som bremser utviklingen mot svenske tilstander i Norge, sier Amundsen til NTB.

Powered by Labrador CMS