Islam Net ble grunnlagt av den norskpakistanske ingeniøren Fahad Qureshi i 2008.

Islam Net-leder Fahad Qureshi går løs på avdøde Shabana Rehman: - Hun strippet og viste sine private bakdeler

— Selv etter sin død skal hun altså tas. Nedrigere blir det ikke, sier Eivor Evenrud (Ap) om Facebook-angrepet på Shabana Rehman. Mannen bak uttalelsene om Rehman er norskpakistanske Fahad Qureshi i Islam Net.

Publisert

— Hun holdt opp Koranene med et brennende stearinlys foran og oppfordret til flere bokbål her i landet - som Lars Thorsen oppfylte, skriver Islam Net-grunnlegger Fahad Qureshi om Shabana Rehman i en Facebook-post.

Islam Net ble grunnlagt av den norskpakistanske ingeniøren Fahad Qureshi i 2008.

— Nå er hun død og bør være en påminnelse

I Facebook-innlegget hevder Qureshi blant annet at avdøde Shabana Rehman har "hånet Allahs sendebud Muhammed".

— Hun strippet og viste frem sine bakre privatdeler for å bryte ned forventninger til anstendighet hos muslimske kvinner, skriver Qureshi i innlegget.

— Nå er hun død og har forlatt denne verden. Hun bør være en påminnelse for oss om å virkelig sette pris på Guds veiledning og ikke en som trosser ham, fortsetter Qureshi.

Skjermdump av Fahad Qureshis Facebook-post.

Utfallet mot Shabana Rehman på Facebook får Ap-politiker i bystyret, Eivor Evenrud, til å reagere kraftig.

— Det siste året har de jobbet hardt for å fremstå som nye og moderate, men alt er som før hos den ekstreme gjengen i Islam Net, skriver Evenrud på sin egen Facebook-side.

— Nedrigere blir det ikke, sier Eivor Evenrud (Ap) om Fahad Qureshi og Islam Nets angrep på avdøde Shabana Rehman.

— Selvbestemmelsesrett over egen kropp er visst viktig, men ikke så lenge det er en kvinnes egen kropp, skriver Ap-politikeren.

— Beskriver krysspresset Shabana var i

Shabana Rehman var født i Karachi, som nummer fire i en søskenflokk på sju. Som ettåring kom hun til Norge i 1977, og vokste opp på Holmlia.

Rehman fikk påvist kreft i bukspyttkjertelen med spredning i januar 2022. I romjula døde samfunnsdebattanten, forfatteren og satirikeren - hun ble 46 år gammel.

— Dette beskriver godt det krysspresset Shabana og andre minoritetskvinner blir værende i. Selv etter sin død skal hun altså tas og være "en påminnelse", skriver Evenrud.

— Nedrigere blir det ikke. Min skepsis til at Islam Net skal starte et stort aktivitetshus for ungdommer i Groruddalen er ikke svekket, for å si det mildt, avslutter hun.

Krever utfylt skjema for å stille til intervju

VårtOslo har forsøkt å komme i kontakt med Fahad Qureshi og Islam Net.

Som spørsmål foran intervju ber organisasjonen VårtOslo fyller ut et skjema med en rekke valg det er uaktuelt for en uavhengig avis å gå med på.

Blant annet ber Islam Net om retten til å trekke alle sitater og intervjuer gitt til VårtOslo. Det er uaktuelt for VårtOslo å overlate redaktøransvaret for publisering av en artikkel til Islam Net.

VÅRTOSLO BEKLAGER:

I en første versjon av denne saken gikk vi for hardt ut mot Islam net og Fahad Qureshi. Vi knyttet Islam Nets medlemmer til den ekstremistiske organisasjonen IS og skrev at flere av Islam Nets medlemmer skal ha deltatt som fremmedkrigere i Syria.

Redaktør Vegard Velle beklager for at vi bidro til å stigmatisere og gi et feilaktig inntrykk av Islam Net.

Vi titulerte organisasjonen islamistisk.

I etterkant har vi snakket med Fahad Qureshi selv og en rekke islam-eksperter i Norge. Vi har også satt oss inn i hva Qureshi sier offentlig om jihadisme og Syria-farere: Både her, her og her.

Ut fra disse undersøkelsene ser vi at det stemmer at Islam Net har hatt noen medlemmer som har reist til borgerkrigen i Syria. Samtidig stemmer det også at disse medlemmene underveis forlot Islam Net og fant tilhørighet i andre ideologiske leire.

Vi ser og har blitt fortalt at Islam Net i senere år offentlig har tatt klar avstand fra jihadisme og IS. Islam Net har aktivt advart mot jihadisme og Syria-reiser og har fått anerkjennelse for dette fra politiet.

Vi ser at vi kan ha bidratt til å skape et feilaktig inntrykk av organisasjonens forhold til IS og Syria-farere.

Når det gjelder begrepet islamisme, knyttes dette ofte til sharia, den islamske loven basert på Koranen og hadith, og at denne må være basis for lovverket. To land som praktiserer dette er for eksempel Saudi Arabia og Iran.

Islam Net sier selv at muslimer i Norge skal følge norsk lov. De mener også selv at de ikke er salafistiske, som i Saudi Arabia, og oppfordrer muslimer til å delta i demokratiet.

Det er uenigheter og debatt rundt hvordan begrepet islamisme bør forstås og hva som bør kalles islamisme. Likevel ser vi at vi kan ha vært ukritiske i bruken av dette begrepet, noe som kan ha virket stigmatiserende.

Dette beklager vi for.

Powered by Labrador CMS