Eirik Lae Solberg (H) ved uterestauranten på St. Hanshaugen i valgkampen 2023. Foto: Arnsten Linstad
Drømmebyrådet består av fire partier: - Høyre ønsker et samarbeid med Venstre, Frp og KrF, sier Eirik Lae Solberg (H).

Eirik Lae Solberg (H) avliver Venstres drøm om borgerlig samarbeid med MDG: - Den politiske avstanden er for stor

Eirik Lae Solberg (H) stenger resolutt døra for byrådssamtaler med MDG. - Det er helt unaturlig for Høyre å innlede samtaler med MDG, sier Oslos kommende byrådsleder.

Publisert

Høyres byrådslederkandidat er to dager etter valget helt tydelig på hva hans mål er: Et flertallsbyråd sammen med Venstre, KrF og Fremskrittspartiet.

– I går hadde jeg samtaler med Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet for å avklare at det er grunnlag for å danne et borgerlig byråd, sier Eirik Lae Solberg til VårtOslo.

Sylvi Listhaug truer Høyre

– Det er alle de borgerlige partiene interessert i, altså at det er grunnlag for å skifte ut dagens rødgrønne byråd. Det har alle de borgerlige partiene nå bekreftet, sier Lae Solberg. 

– Så skal vi ha nye samtaler i løpet av neste uke, sier han. 

Det er imidlertid en stor floke som må løses opp: Venstre vil ikke i byråd med Frp. Oslo Venstre foretrekker heller å få til et samarbeid med MDG, som kan sikre et parlamentarisk grunnlag for et nytt, borgerlig byråd. 

Borgerlige sykkelkamerater: Eirik Lae Solberg (H) blir ny byrådsleder i Oslo, mens Hallstein Bjercke (V) kan ende som det nye byrådets nestleder. Foto: Arnsten Linstad
Borgerlige sykkelkamerater fra v: Eirik Lae Solberg (H) blir ny byrådsleder i Oslo, mens Hallstein Bjercke (V) kan ende som det nye byrådets nestleder.

Frp sier på sin side blankt nei til et hvert samarbeid med MDG. Frp-leder Sylvi Listhaug går til og med så langt at hun truer med å trekke støtte til Høyre dersom det inngås samarbeid med MDG.

– Vi kommer ikke til å inngå i flertall i de store byene der MDG inngår. Det er helt uaktuelt. Da er det ingen støtte å få fra oss, sier Listhaug til VG.

- Vil ha samarbeid med KrF, Venstre og Frp

I intervju med VårtOslo to dager etter valget er imidlertid Eirik Lae Solberg helt tydelig på hva han og Høyre mener.

– Den politiske avstanden mellom Høyre og MDG er så stor at det er helt unaturlig for oss å innlede samtaler med MDG, sier han.

– Men hvis Venstre innleder samtaler med MDG, hvordan stiller du deg til det?

– Høyre ønsker et samarbeid med Venstre, Frp og KrF. Det er det vi kommer til å jobbe for, og vi har ingen andre partier vi ønsker å samarbeide med i Oslo bystyre, sier Eirik Lae Solberg til VårtOslo.

Powered by Labrador CMS