— Selv om vi har trappet opp ganske betydelig på informasjonssikkerhet så øker det også voldsomt på med angrep, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG).

Skjerper IKT-sikkerhet i Oslo grunnet Ukraina-krigen: - Ser en trend med stadig mer angrep på våre datasystemer

— På grunn av Ukraina-krigen satte jeg umiddelbart i gang å undersøke hva dette betyr for informasjonssikkerhet i Oslo kommune, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG).

Publisert

Russlands angrep på Ukraina gjennomføres ikke bare som en fysisk krig på bakken og i lufta. Det er også en krig som føres gjennom angrep på for eksempel ukrainske myndigheters nettsider.

Det kalles en hybridkrig - militære angrep kombinert med dataangrep. Men dataangrep gjennomføres ikke bare mot Ukraina. Det kan også ramme Norge og norske kommuner.

— Kan bli en veldig alvorlig situasjon

— I en slik situasjon må vi i Oslo kommune også forvente at det kan komme angrep, og forstå at vi er mer eksponert, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG).

Torsdag kveld informerte han bystyrets finanspolitikere om situasjonen.

— Dette kan bli en veldig alvorlig situasjon. Oslo kommune har mange ting som er avhengig av at informasjonssikkerhet fungerer, sier Wilhelmsen.

— På grunn av krigsutbruddet satte jeg umiddelbart i gang å få undersøkt hva dette betyr for informasjonssikkerheten i Oslo kommune, forklarer finansbyråden.

Han understreker at Oslo kommune følger rådene fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som rangerer trusselbildet på en skala fra 1 til 5. Per nå er trusselbildet mot Norge satt på 2 av NSM. Det er egentlig ikke et særskilt uvanlig trusselnivå.

— Det øker voldsomt på med angrep

Likevel mener Einar Wilhelmsen at det er grunn til å skjerpe datasikkerheten i kommunen.

— Vi satt i gang en del ting. Og vi følger nå situasjonen løpende, vurderer fortløpende nye tiltak, og det finnes en egen møtearena der man kan diskutere hendelser samt å fatte beslutninger, sier finansbyråden.

Han sier at de som leverer datatjenester til kommunen også er spesielt årvåkne på grunn av den spente situasjonen som er oppstått etter Russlands angrep på Ukraina.

— Vi ser generelt sett en trend mot stadig mer angrep på våre datasystemer. Selv om vi har trappet opp ganske betydelig på informasjonssikkerhet så øker det også voldsomt på med angrep, sier Wilhelmsen.

Powered by Labrador CMS