Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, ønsker VårtOslo velkommen og ser frem til en bedre oslodekning. Foto: Kyrre Songstad Seim

Høyres gruppeleder i bystyret ønsker mer meningsbrytning rundt utviklingen av Oslo. Men et spørsmål overskygger alle andre

Publisert

— En ny nettavis gir oss et større mediemangfold. Særlig liker jeg at VårtOslo satser på lokale saker og bydelene i sentrum, sier Eirik Lae Solberg (H).

Høyres gruppeleder i bystyret mener medieoffentligheten i Oslo er lavere enn i mange andre byer i landet. Det betyr at meningsbrytningen rundt utvikling av byen er blitt fattigere enn den kunne vært. Færre får vite hva som skjer. Han tror en sterkere lokal presse vil skjerpe lokaldemokratiet.

— Noen av de større oslosakene blir faktisk dekket i medier som Aftenposten eller NRK Østlandssendingen. Mest skadelidende er dekningen av de lokale sakene. For eksempel får bydelsutvalgene og lokalt engasjement ytterst liten oppmerksomhet. Også det politiske ordskiftet i bystyret får liten oppfølging, mener han.

— Mange viktige spørsmål blir oversett
Lae Solberg peker på utviklingen av tomta til Veterinærhøyskolen som et eksempel på en sak det burde vært større oppmerksomhet rundt. I 2019 skal høyskolen flytte til Ås, og det blir mulig å utvikle tomta til idrettsformål.

— Det er ikke så ofte slike tomter blir ledige, og bystyret vedtok nylig enstemmig at vi ønsker å kjøpe den, slik at det for eksempel kan bygges en idrettshall der. Hva som skjer på området er ikke minst viktig for lokalmiljøet rundt der høyskolen ligger, Lindern, Fagerborg og Sankthanshaugen.

Det har vært en svakhet at vi har mistet bredden av lokalaviser. Mange viktige spørsmål som berører innbyggerne får ikke den oppmerksomheten de fortjener, mener Lae Solberg. Han synes ellers Oslo er en god by å bo i.

— Oslo er en tolerant by for alle
— Jeg flyttet fra Drammen til Oslo i 1998 og har blitt svært glad i byen. Mer enn noe annet sted jeg kjenner i Norge, er Oslo et sted der folk, uavhengig av hvem de er, kan føle seg hjemme og føle at det er plass til dem. Oslo er en mangfoldig og tolerant by. Vi som bor i hovedstaden, liker dette mangfoldet. Vi liker at naboen er annerledes enn oss selv, sier Lae Solberg.

Han mener mangfoldet bidrar til en stor skaperkraft, både i næringslivet, i kulturlivet og blant sosiale entreprenører

Oslo har en enorm befolkningsvekst
Lae Solberg er opptatt av at Oslo er en by i voldsom vekst og mener vi må helt tilbake til byggeboomen i 1890-årene for å finne en tilsvarende vekst i hovedstaden.

— Fra 1997 til 2015 vokste hovedstaden med like mange innbyggere som Trondheim. Befolkningsveksten har vært helt førende for politikken som har blitt ført de siste, både når det gjelder utvikling av skoler, barnehager, eldreomsorg, kollektivtransport og annen infrastruktur.

Lae Solberg mener dagens boligutfordringer må møtes med en høyere boligbygging, og helst der det er planer om å bygge kollektivtrafikk. Utviklingen av Løren, Oslos største utbyggingsområde, ville aldri skjedd uten utviklingen av Løren-banen og uten at vi la ring 3 under lokk, mener han.

— Jeg er en tilhenger av nye E18 fordi veien da kan legges under lokk eller i tunnel. Dermed kan vi bygge nye og trivelige boligområder inntil veien.

Men et spørsmål overskygger alle andre
— Men aller viktigst er at det barn og unge gis en god start i livet. De må bli tilbudt en god skole hvor de kan utvikle sine evner. Når de vokser opp, vil de da få helt andre muligheter i livet. I tillegg vil de bli gode skattebetalere, ikke trygdemottakere, noe alle i Oslo vil nyte godt av. Mislykkes vi her, mislykkes vi med alt annet. Da blir vi en fattigere by, sier Lae Solberg.

Spesielt utviklingen av språkferdighetene er viktig.

— Her kan det ikke gå galt. Blant elevene som begynner i første klasse i osloskolen mangler nesten én av fire tilstrekkelig norskkunnskaper til å nyttiggjøre seg undervisningen. Da kan de bli hengende etter gjennom hele skoleløpet. Da fratas de også mulighetene til å lykkes i arbeidslivet senere i livet. Det kan vi ikke akseptere, og derfor må språkopplæringen styrkes både i barnehage og skole, mener Lae Solberg.

 

 

 

Powered by Labrador CMS