Dette er noen av de mest populære bøkene utlånt på Deichman i året som gikk.

Dette er byens mest utlånte bøker i fjor

Hva er det lånerne vi ha? Deichmans utlånstopp for 2023 viser Fosse-feber. En annen utrolig populær bok går igjen for tredje år på rad. 

Publisert

Utlånet på Deichman øker stadig. Siden rekordåret 2022 har utlånet av papirbøker økt med ytterligere fem prosent.

– Vi forsøker å mestre livene våre og sette ting i perspektiv. Oslos lesende befolkning foretrekker fagbøker som har fått gode anmeldelser, er godt skrevet og omhandler viktige temaer, sier seksjonsleder Ellen Reidun Aabakken

Norsk litteratur er populært

Utlånsstatistikken over de mest populære skjønnlitterære bøkene, viser at de mest populære bøkene er skrevet på norsk. Men det er franske Valerie Perrins Å vanne blomster om kvelden, som var den mest utlånte voksenromanen på Deichman i 2023, og har fått førsteplass på lista.

Gulraiz Sharif topper listene hos Deichman for tredje år på rad.

– Det er sterkt at Valérie Perrins roman er på utlånstoppen i 2023, for den ble utgitt så tidlig som i januar 2022, og har i skrivende stund fortsatt hundrevis på venteliste, forteller Aabakken.

Nummer to på lista er Nina Lykkes Vi er ikke her for å ha det morsomt.

Debutant med suksess

Den 19 år gamle debutanten Oliver Lovrenski har skutt opp som en komet mot utlånstoppen. Hans roman, Da vi var yngre, topper debutantlista for voksne, og er i tillegg en av de mest populære bøkene blant ungdom, der han ligger på 6. plass. Medieoppmerksomhet og gode kritikker er avgjørende, men også anbefalinger fra Deichmans ansatte, både digitalt og fysisk, spiller inn.

– Vi spår at samme bok vil være på utlånstoppen generelt for 2024, sier seksjonsleder Ellen Reidun Aabakken, i en pressemedling.

Det er flere debutanter som gjør det bra. Som Heime aleine av Lina Asheim Breidablik, Fra far av Lene Berg, Tute med de ulver som er ute av Ida Marie Haugen Gilbert, Godset av Signe Holm, og Svaber av Zahid Ali. At en høy andel av forfatterne er kvinner, er en tydelig trend.

Fagbøker: ADHD-tematikk

Søskenparet Abid og Abida Raja med sine respektive selvbiografier, topper fortsatt lista over de mest populære fagbøkene for voksne, enda bøkene deres kom i 2021 og 2022.

Abid Raja vant pris under Norges første utdeling av lydbokprisen Storytel Awards.

Raja-bøkene etterfølges av Marit Kolbys Hva og når skal vi spise? Den mest populære fagboka for barn og unge, er Herman - historier fra en udiagnostisert oppvekst av Herman Flesvig, med ADHD som tematikk.

For tredje år på rad er Gulraiz Sharifs Hør her'a! den mest populære skjønnlitterære ungdomsboka. Den toppet lista over skjønnlitterære papirbøker med ungdom som publikum, også i 2021 og 2022.

Stor interesse for bøker på fransk

Deichman har bøker på 142 språk tilgjengelig i våre hyller. Sett vekk fra engelsk, svensk og dansk, er det bøker på fransk som topper utlånslista over fremmedspråk. Russisk på en sterk andreplass.

Også bøker på spansk, tysk, polsk og arabisk, er blant de mest populære språkene. Dette gir en pekepinn på Oslos språklige mangfold og språkinteresse.

– Og så må vi jo nevne Fosse-feberen, selv om han ikke er representert på listene. Men ikke overraskende, steg utlånet av Jon Fosses bøker fra 77 i august til 903 i oktober, da det ble kjent at han fikk Nobelprisen i litteratur, forteller Aabakken.

Powered by Labrador CMS