Marit Danielsen (t.v) og Kathy Joakimsen fra styret i Rødt Gamle Oslo vil anmelde butikkene som holder søndagsåpent på Grønland. De får full støtte av leder for Handel og Kontor i Oslo og Akershus, John Thomas Suhr. Her utenfor klesbutikken Sir Price. Foto: Christian Boger

Rødt anmelder fire butikker på Grønland for å holde ulovlig søndagsåpent

Butikkrepresentanter: – Det var et ønske fra de ansatte at vi holder åpent på søndager. Vi selger ikke dop og gjør ikke noe ulovlig.

Publisert

Søndagsfreden har senket seg over Grønland. Kirketida er over og regnværet presser seg på. Mange holder seg inne, men rundt butikkene i Smalgangen på Grønlands Torg er det et yrende liv. Her holder både matbutikker, en klesbutikk og en Nille-kopi åpent, til tross for at det er søndag.

– Det er greit å få sett dette med egne øyne. Vi har fått meldinger om at butikker holder søndagsåpent her uten lov. Nå har vi fått slått fast at det stemmer. Det skal ikke være sånn at noen kan holde åpent uten å ha lov til det, sier BU-representant for Rødt i Gamle Oslo, Marit Danielsen til VårtOslo.

Fakta: Søndagsåpne butikker

  • Det er loven om helligdager og helligdagsfred, vedtatt 24. februar 1995, som regulerer adgangen til butikkåpent på søndag og helligdager.
  • Ifølge loven skal butikker holde stengt på søndager og helligdager og etter klokken 16 på jul-, påske- og pinseaften. Unntakene er:
  • Kiosker og dagligvarebutikker med en samlet salgsflate opp til 100 kvadratmeter og bensinstasjoner med en samlet salgsflate opp til 150 kvadratmeter.

Fire butikker blir anmeldt

Etter å ha fått stadige tilbakemeldinger fra beboere på Grønland om butikker som holder ulovlig søndagsåpent, ønsket Rødt-representanter i bydelsutvalget i Gamle Oslo selv å ta forholdene i nærmere øyesyn.

Søndag invitert de derfor med seg leder for Handel og Kontor i Oslo og Akershus, John Thomas Suhr, til en runde rundt på Grønland. Og funnene var nedslående.

I løpet av en times gåtur på sentrale deler av Grønland, ble det observert fire butikker, som "inspektørene" mente holdt ulovlig søndagsåpent. Det gjaldt matbutikkene Grønlands torg frukt og grønt og Real Frukt & Grønt, som de mente oversteg den lovlige grensen på 100 kvadratmeter. Én tredje var den kombinerte kles- og skobutikken Sir Price og den siste var Nille-kopien NFE.

Til tross for at det er søndag og butikkene egentlig skulle holdt stengt, er det yrende liv utenfor mat- og grønnsaksbutikken på Grønlands Torg. Foto: Christian Boger

Ytterligere tre butikker holdt åpent

I tillegg ble det observert en frisørsalong og to slakterbutikker som også antar at skal være lukket på søndager, men her var gruppen på befaring ikke helt sikre i sin sak.

— Ingen av de to matbutikkene vi sjekket i dag var på under 100 kvadrat og kan derfor ikke holde søndagsåpent. De to andre butikkene har uansett ikke lov til å holde åpent på søndager. Dette er et klart brudd på loven om helligdagsfred, mener fagforeningsleder Suhr.

Vil politianmelde butikkene

Etter søndagens runde er bydelspolitikerne i Rødt klare på at de nå vil forfølge saken videre.

— Det er ingen som tjener på at disse butikkene bryter loven. Nå vil vi sende inn en politianmeldelse mot disse butikkene, understreker leder for Rødt-styret i bydelen, Kathy Joakimsen.

De håper en politianmeldelse nå kan være med på å snu en trend i retning av at Grønland blir et lovløst sted, hvor ingen bryr seg om loven om søndagsåpne butikker.

— De aller fleste butikkeierne her i bydelen er lovlydige. Da er det ikke riktig at noen få skal sko seg på at ingenting skjer om de bryter lovverket, sier Danielsen.

Etterlyser razzia fra myndighetene

Tidligere har skatteetaten, politiet og Arbeidstilsynet gjennomført flere aksjoner mot ulovlig åpne butikker og ulovlig arbeid. Nå ser Rødt-politikerne i Gamle Oslo gjerne at dette skjer igjen.

— Ved tidligere aksjoner fra myndighetene mot slike butikker, har vi sett gode resultater, og ulovlig arbeid har blitt avslørt. Nå er det kanskje på tide at Skatt Øst og andre myndigheter tar seg en ny runde mot slik virksomhet, mener Joakimsen.

Nille-kopien NFE holder søndagsåpent, til tross for at loven sier de må holde stengt. Foto: Christian Boger

Andre regler for Grønland

Usikkerhet rundt arbeidsvilkår var noe som stod høyt på agendaen under søndagens runde. Ved flere av butikkene var det stor uklarhet rundt hvilke vilkår de ansatte jobbet under. Ved en av butikkene fikk gruppen opplyst av den ansatte at "det er frivillig å jobbe på søndag, men butikken skal uansett holde åpent".

— Vi ser at eiere som har flere butikker er flinke til å utnytte Grønland. Mens de holder søndagsstengt andre steder i byen, holder de butikkene på Grønland åpne. Da virker det ikke troverdig at de ansatte sier det er frivillig å jobbe på søndag. Noen må jo holde hjulene igang, forklarer Danielsen.

Butikksjefer mener "alle andre" holder åpent

VårtOslo har i ettertid oppsøkt alle de nevnte fire butikkene for å få en kommentar. Ingen av representantene for disse ønsker å stå fram med navn. I butikken NFE traff vi ingen som kunne uttale seg, men har både ringt og mailet, uten å få noe svar.

I de tre andre butikkene uttrykte talspersoner at de holdt åpent fordi "alle andre" eller "mange andre" i nabolaget gjorde det. Ingen av de mente de gjorde noe som var ulovlig.

— Vi selger ikke dop og gjør ikke noe ulovlig var mantraet, fra butikkeiene.

Ønske fra de ansatte

Klesbutikken Sir Price er en av butikkene Rødt-politikerne nå vil anmelde. Butikksjefen ville i møte med VårtOslo ikke stå fram med navn, men forteller at han driver flere andre butikker. Alle disse har åpent på søndager.

— Hos oss er de fleste ansatte studenter. Det var et ønske fra dem at vi skulle holde åpent også på søndager, slik at de fikk store nok stillinger, sier han til VårtOslo.

Powered by Labrador CMS