Ordfører Marianne Borgen møtte folk på Grønland som slo ring rundt bydelene moskéer etter skytingen lørdag. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Oslofolk slo ring om byens moskéer: – Fantastisk rørende å se, sier ordfører Marianne Borgen

Etter lørdagens angrep på en moské i Bærum brukte oslofolk deler av søndagen til å slå ring om byens moskéer. For å vise sin støtte og medfølelse med id-feirende muslimer.

Publisert

— Det gjør meg utrolig glad når jeg ser den støtten muslimene får, sier ordfører Marianne Borgen (SV).

Lørdag ettermiddag gikk en 21 år gammel norsk mann til angrep på en moské i Sandvika i Bærum. Bevæpnet med en hagle og flere pistoler tok mannen seg inn i moskéen.

Heldigvis ble han overmannet før han rakk å skade eller drepe noen. 21-åringen ble stanset av et 65 år gammelt medlem inne i gudshuset.

Mye politi ved byens moskéer

Angrepet kom en dag før alle landets muslimer skulle feire eid, og bare timer etter at den islamfiendtlige organisasjonen SIAN, hadde hatt stand foran Stortinget. Grunnet angrepet var derfor sikkerheten rundt byens moskéer betydelig styrket foran søndagens feiring. Politi, både uniformert og sivilt, var til stede, for å sørge for at alt gikk rolig for seg.

Sentralt på Grønland var ordfører Marianne Borgen (SV) på plass for å uttrykke sin sympati og medfølelse med Oslos muslimer etter lørdagens angrep. Det var en tydelig preget ordfører som møtte VårtOslo på Grønlands torg etter at id-bønnen var avsluttet.

— Det har vært utrolig viktig for meg å være til stede her i dag. Ikke minst har det vært viktig å vise at vi står sammen med byens muslimer mot det hatet de opplever i hverdagen. Slik skal vi ikke ha det i denne byen, understreker ordføreren.

Oppslutningen om søndagens støtteaksjon for oslomoskéene var svært god. Foto: Christian Boger

Søndag hadde mange nordmenn, både fra nærmiljøet på Grønland og andre steder i byen, samlet seg rundt bydelens moskéer for å vise sin medfølelse med sine muslimske naboer. Dette varmer et ordførerhjerte.

— Det er fantastisk å se hvor mange som møter opp for å støtte muslimene her i dag. Det forteller meg at Oslo er en by for alle og det skal den også fortsette å være, påpeker Marianne Borgen.

Voksne damer på gråten

Ordførerens besøk utenfor ICC-moskéen på Grønland søndag formiddag kom i stand på kort varsle etter lørdagens angrep. Under besøket opplevde Marianne Borgen at hun ble tatt svært godt i mot. Samtidig fikk hun ved selvsyn se hvordan byens muslimer reagerer på angrepet på deres tro.

— Det er utrolig å se hvor ulikt folk reagere. Noen reagere med vantro og sinne, mens andre tar til tårene. Det var flere voksne kvinner som kom bort til meg oppløst i tårer. De var tydelig både forbannet og redde over det som skjedde i Bærum, forteller Borgen.

I følget til ordføreren søndag formiddag var også SVs tredjekandidat til bystyret og selv muslim, Omar Samy Gamal. Det var han som lørdag kveld tok initiativet til en støttemarkering for id-feirende muslimer på Grønlands Torg. Han var, i likhet med ordføreren, svært glad for den støtten som ble vist byens muslimer.

— Det gjør meg fantastisk glad å se hvordan vanlige nordmenn stiller opp for sine muslimske brødre og søstre, sier Gamal.

— På tide med en større innsats mot hat på sosiale medier

Lørdagens angrep på moskéen kom kort tid etter en muslimfiendtlig demonstrasjon foran Stortinget. Ordføreren selv var til stede under en mot-demonstrasjonen. Hun er forsiktig med å knytte moské-skytingen og anti-islam demonstrasjonen sammen, men er klar på at det nå er på høy tid å øke innsatsen mot hatprat og hatefulle ytringer i samfunnet generelt.

— Vi ser stadig at det kommer hatefulle ytringer mot muslimer og andre grupperinger på nett. Nå er det på tide at vi politikere går sammen og forsøker å få en slutt på dette. Nå må vi stå sammen og gjøre det klart at det ikke er greit å komme med, eller spre, rasistiske eller andre hatefulle ytringer på sosiale medier, sier ordfører Marianne Borgen.

Bare timer før moskéangrepet i Bærum var ordfører Marianne Borgen med på å snu ryggen til SIAN-demonstrasjonen utenfor Stortinget. Foto: Christian Boger

Borgen er klar på at det ikke bare er muslimer som i dag utsettes for hatefulle ytringer i hverdagen og på sosiale medier. Også byens jødiske samfunn og andre utsatte gruppe mener hun merker en stadig økende hets.

— Nå må vi snart få tiltak som gjør at vi kan komme fremmedfrykten og rasismen på nett til livs. Vi muslimer opplever daglig rasisme her i byen, og det blir stadig mer av det. Nå må politikerne stå opp og si at nok er nok, mener Samy Gamal.

Rolig eidfeiring

Ordføreren ble etter angrepet i Bærum lørdag stadig holdt oppdatert av både byrådsleder Raymond Johansen og kommunens egen beredskapsetat. Hun understreker at det rent sikkerhetsmessige rundt byens moskeer nå styres av politiet.

Politiet forteller til VårtOslo at søndagens id-feiring så langt har gått stille og rolig for seg.

— Vi har vært godt synlige rundt byens moskéer og har ikke hatt noen uønskede hendelser så langt, sier operasjonsleder, Tor Grøttum, ved 12.30-tiden søndag.

Folk fra lokalmiljøet og andre slo søndag ring om ICC-moskéen på Grønland for å vise sin avsky mot angrepet i Bærum lørdag ettermiddag. Foto: Christian Boger

Grøttum understreker at den økte beredskapen har blitt tatt godt i mot av de eidfeirende.

— Vi har opplevd at folk har satt pris på at vi har vært synlig til stedet i løpet av formiddagen. Vi har fortsatt en litt høyere beredskap enn vanlig. Hvor lenge det vil fortsette vil bli en løpende vurdering ut over dagen, forklarer han.

Powered by Labrador CMS