Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Kulturbyråden er på jakt etter framtidens Oslo-bibliotek
Nå vil byrådet ha innspill fra folk flest om hvordan de skal utforme framtidens Oslo-biblioteker.
I disse dager er byrådet i gang med å utarbeide en ny biblioteksmelding. Her legges rammene for morgendagens bibliotek. I den forbindelsen ønsker byråd for idrett, kultur og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap), å få så mange innspill som mulig fra byens befolkning. I går var det tid for innspill fra folk på Majorstuen bibliotek.
— Et godt bibliotek er et lokalt bibliotek
— Det er veldig viktig å ha et bibliotek der folk bor. Da kan vi dra lokale krefter inn i arbeidet med å styrke tilbudet på biblioteket, samtidig som vi ser at det blir enklere for innbyggerne å benytte seg av tilbudet, mener Liv Vågslid, fra Bjerke biblioteks venner.
Hun er svært klar på hvor viktig det er å ha lokale biblioteker også i framtiden. På Deichmanske bibliotek, Bjerke har de hatt stor suksess med å knytte til seg lokale skoler og barnehager, og tilbudet har blitt svært populært hos den yngre garde.
— Når en skal bygge nye biblioteksfillialer er det viktig å se på hvor disse blir bygget. Kan man bygge et bibliotek i nærheten av lokale skoler og barnehager tror jeg det er veldig mye å hente på dette, sier bibliotekentusiasten.
— Viktig med mange filialer
Også Sunniva Evjen, leder av Norsk Bibliotekforening i Oslo, mener det er viktig å opprette nye filialer i stedet for å legge ned. Hun viser til at Oslo har den dårligste filialtettheten av de skandinaviske hovedstedene og mener opprettelsen av nye filialer bør prioriteres i den nye meldingen.
— En god filialtetthet, nært der folk bor, er viktig for å utvikle og styrke biblioteket som et møtested for hele byen. Viktig er det også at vi har et hovedbibliotek som vi kan være virkelig stolte av. Her tror jeg nye Deichmanske vil hjelpe oss.
En digital læringsarena for seniorer
Tore Langemyr Larsen er opptatt av at den nye meldingen sørger for at bibliotekene fortsetter satsingen på å utvikle sitt digitale tilbud.
Under et besøk på Majorstua bibliotek for 20 år siden fant han et par gamle PC-er og noen studenter stablet bort i et hjørne. Ingen andre enn studentene syntes å være interessert i datatilbudet. Der og da fikk han ideen om å introdusere også den eldre garde for de mulighetene den digitale verden gir. Tyve år senere sitter han som daglig leder for Seniornett og bruker ofte bibliotekene som kursrom.
— Bibliotekene passer utmerket som en læringsarena for digitale ferdigheter hos den eldre garde. Veldig mange kvier seg for å besøke tilbud på eldre- eller seniorsentre, og vi opplever at bibliotekene har blitt svært viktige arenaer for kursene vi holder, sier han.
Byråden: — Alle skal bli lyttet til
— Bibliotekene er det viktigste og mest folkekjære kulturtilbudet vi har her i byen. Derfor er det viktig for meg å få flest mulig innspill til hvordan vi best kan utvikle disse, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen til VårtOslo.
Hun er godt fornøyd både med interessen for mandagens innspillsmøte og forslagene som ble lagt fram. Hun forsikrer at hun i prosessen vil lytte til flest mulig innspill før meldingen blir sluttført.
— Vi skal ikke legge ned biblioteksfilialer. Det kan jeg love. Vi har en målsetning om å ha minst én biblioteksfilial i hver bydel. Så får vi se hva framtiden bringer når det gjelder nye filialer, sier hun.
Innspillsmøter på Tøyen og Furuset
Mandagens innspillsmøte var det første i en rekke av tre. Neste møte finner sted på Furuset bibliotek, 29. januar klokken 19. Miniturnéen avsluttes på Biblo på Tøyen, 5. februar klokken 1900. Har du innspill du ønsker å komme med, men ikke mulighet til å møte opp noen av disse dagene, kan du også komme med innspill på epost til: postmottak@byr.oslo.kommune.no
Byråden regner med å ferdigstille den nye biblioteksmeldingen i løpet av årets første seks måneder. Deretter vil meldingen bli sendt til politisk behandling i bystyret. Meldingen skal være på plass innen 1. januar 2019.
Hva mener du om Oslos biblioteker? Si hva du synes i kommentarfeltet under.