— Flere og flere land innser at vi er nødt til å opprette et regulert marked for å bekjempe organisert internasjonal narkotikakriminalitet, mener Julianne Ferskaug (V).

Vil ha forsøk med regulert salg av cannabis i Oslo. - Blir kvitt en viktig kilde til kriminalitet, sier Julianne Ferskaug (V)

Midt i debatten om Oslo skal bli forsøksby for rusreform lanserer Venstre et forslag om delvis legalisering av cannabis. Bystyret må onsdag ta stilling til forslaget om å prøvetillate regulert salg av hasj og marihuana.

Publisert

— Bystyret ber byrådet søke staten om å gjennomføre et forsøk med regulert salg av lettere rusmidler for å redusere den kriminelle omsetningen og få økt kontroll over salget, er ordlyden i første del av Venstre-forslaget som fremmes i bystyret.

— Byrådet bes legge frem sak for bystyret om hvordan et slikt forsøk kan organiseres, heter det videre.

Frykter ikke dopturisme til Oslo

I klartekst betyr forslaget at Venstre vil ha et forsøk med regulert salg av hasj og marihuana i Oslo.

— Hvordan skal man unngå at det ikke fører til "dopturisme" fra resten av landet?

— Vi mener det ikke er behov for å unngå det, sier bystyrerepresentant Julianne Ferskaug til VårtOslo.

— Hvis en prøveordning i Oslo også bidrar til å redusere det illegale markedet i resten av landet, så er det en positiv bieffekt. Selv om det først og fremst er å bli kvitt en viktig kilde til kriminalitet i Oslo vi er opptatt av med dette forslaget, sier Ferskaug.

Kommer til å bli nedstemt

Når bystyret behandler det private forslaget fra Venstre bystyregruppe - signert Julianne Ferskaug, Hallstein Bjercke, Marit Vea og Haakon Riekles - er det ingen overraskelse at bystyreflertallet stemmer det sønder og sammen.

Det vet også Venstre-politikerne. Men de mener likevel det er et viktig forslag å fremme.

— Det er for mange liv som går tapt hvert år til at vi ikke tar debatten om illegale rusmidler, sier Ferskaug.

I forslaget viser Venstre til en rekke eksempler på legalisering og avkriminalisering av cannabis i andre land.

— Flere og flere land oppretter regulert salg

— Det er på høy tid å ta kontroll over det svarte markedet. Canada og flere stater i USA har de siste årene startet å regulere salg av cannabis. I oktober ble Luxembourg det første europeiske landet til å vedta regulert salg av cannabis til rekreasjonelt bruk, står det i begrunnelsen fra Venstre.

— Det er nå blitt kjent at også Tyskland går inn for det samme. Flere og flere land innser at vi er nødt til å opprette et regulert marked for å sikre brukerne trygghet og for å bekjempe organisert internasjonal narkotikakriminalitet, skriver de fire bystyrepolitikerne fra Venstre.

Du kan lese Venstres forslag og begrunnelse i sin helthet HER.

Powered by Labrador CMS