Karl Magnus er leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, som har jobbet for en studentmelding i Oslo siden 2021.

Nå skal det jobbes for å gjøre Oslo til den beste studentbyen i Norden: – Vi er veldig glade

I sommer vedtok bystyret at Oslo endelig skal få sin egen studentmelding, noe flere byer i landet har fra før. Studentmeldingen skal gjøre hovedstaden mer attraktiv for studenter: – Vi er jo Norges største studentby, så det skulle jo bare mangle, sier leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus.

Publisert

Det var allerede i desember 2022 at Oslo kommune og byens studenter signerte en avtale om å øke samarbeidet om studentbyen Oslo. 

Målet er å gjøre hovedstaden til Nordens beste by for alle studenter. I byer som Bergen, Gjøvik og Ålesund er det allerede vedtatt egne studentmeldinger.

– Av de store byene i landet så er Oslo den byen som er sist ut. Vi er jo Norges største studentby, så det skulle jo bare mangle at vi endelig får en studentmelding, sier Karl Magnus Nikolai Coronus Dretvik Nyeng, leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus

Jobbet for studentmelding siden 2021

Det var byråd for næring og eierskap, rektorene ved de fem største universitetene og høyskolene i Oslo, studentene og Studentsamskipnaden i Oslo som signerte avtalen i desember. Dette skjedde i det nye studenthusbygget SO23, i St. Olavsgate.

– En studentmelding handler i bunn og grunn om å finne ut hva som er situasjonen hos studentene i Oslo per nå, og hvilke områder man kan se på for å forbedre studenttilværelsen for å gjøre Oslo til en skikkelig god studentby, forklarer Nyeng videre.

Velferdstinget har jobbet for en studentmelding i hovedstaden siden 2021, og i juni ble det også enstemmig vedtatt i bystyret at byen skal få sin egen studentmelding. Så dette er ikke noe som endrer seg over natten, sier Nyeng. 

– Bosted bør absolutt være en viktig del

– Nå skal det jobbes med hvordan studentmeldingen faktisk vil bli. Det handler blant annet om å se på boligsituasjonen, studentidretten og studentkulturen. 

Det er kommunen som skal stå ansvarlig for studentmeldingen. Nyeng sier Velferdstinget vil påvirke der de kan, men kan ikke garantere for hva studentmeldingen vil inneholde.

Gjennom sommeren har vi hørt flere nyheter om studenter som sliter med å finne seg bolig på grunn av de høye leieprisene i Oslo. Dette er noe som absolutt er på prioriteringslista for studentmeldingen, sier Nyeng.

– Bosted for studenter bør absolutt være en viktig del av en studentmelding. Vi må kartlegge og finne faktagrunnlag på det, og sette målrettede tiltak for å gjøre noe med det. Det er noe som virkelig vil løfte studenttilværelsen i Oslo.

– Håper det kan sette fokus på alle studentene

– Vi har lenge ønsket at Oslo skal ta et tydeligere standpunkt som studentby. En studentmelding er en måte å i større grad se behovet til studentene og tilfredsstille deres behov, sier Henriette Bøe, leder av studentparlamentet på storbyuniversitetet OsloMet.

Hun forteller at det sammenlignet med en by som Trondheim, hvor det er en større andel studenter i forhold til resten av byen, prioriteres studentene i større grad. Mens i Oslo blir ofte studentene nedprioritert siden de ikke er like synlige. 

Henriette Bøe på OsloMet håper en studentmelding kan sette fokus på alle studentene i Oslo.

– Vi er veldig glade for at det kommer en studentmelding, som jeg håper kan sette fokus på alle studentene i Oslo, sier Bøe videre. 

– Flere velferdstjenester er jo sentrert på Blindern, siden UiO er den tydeligste aktøren i Oslo. En studentmelding kan sette fokus på at oslostudentene er over hele byen.

– Mer enn å bare lese pensum

Det er også Nyeng i Velferdstinget enig i.

– Som tidligere OsloMet-student er jeg veldig bevisst på at de største institusjonene får mesteparten av oppmerksomheten. Oslo består av et mangfoldig og rikt utvalg av utdanningsmuligheter. Små institusjoner, nisjer, og de massive institusjonene. Studentenes tilbud må stå i sammenheng med det. 

Studentmeldingen er noe som vil ta tid å utarbeide, og vil gå sakte men sikkert. 

– Vi vil jobbe for at det skal bli bedre studentrabatter i kollektiven og for at det skal bli lettere for studenter å ta del i det store kulturtilbudet i byen. 

– Studenttilværelsen er mer enn å bare lese pensum. Det handler om frivillighet, kultur og idrett, og alt det byen har å by på, avslutter Nyeng.

Powered by Labrador CMS