Av ulike grunner ligger det fortsatt juletrær igjen rundt omkring i byen. — Dette er trær som er levert for sent, på feil sted eller begge deler, sier Kjersti Kristoffersen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten.

Hele 42 271 juletrær er blitt samlet inn. Nå trenger innsamlerne hjelp til å finne resten

Men selv om juleinnsamlingen er ferdig, er ikke jobben helt over. Det ligger fortsatt trær igjen rundt om i byen, og nå ber Bymiljøetaten folk si når de ser juletrær ligge rundt omkring.

Publisert

Juletreinnsamlingen er formelt over for i år. Hele 42 271 trær ble samlet inn i løpet av åtte dager, og flere ventes inn, melder Bymiljøetaten.

— Det viser at de aller fleste fant informasjonen de trengte om innsamlingen og la treet der de skulle. Det setter vi stor pris på, sier kommunikasjonsdirektør Kjersti Kristoffersen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten.

Blir jordprodukter

Tallet er foreløpig litt lavere enn etter rekordinnsamlingen i fjor, men langt høyere enn alle andre tidligere år. Det tyder på at mange var hjemme i Oslo også denne julen, opplyser etaten.

Trærne er fraktet til Sørlimosen, rett ved Grønmo gjenbruksstasjon. Der flises de opp og blandes med løv som oslofolk leverte i fjor, pluss en liten andel hestemøkk. Dette varmkomposteres i cirka et år, og blir til ferdige jordprodukter i tide til hagesesongen 2023.

— Juletrær har et kort liv hjemme i stuen, men får et langt liv som kvalitetsjord i Oslokompost-produktserien vår, sier Kjersti Kristoffersen.

Feil sted til feil tid?

Men selv om den annonserte innsamlingen er ferdig, så er ikke jobben helt over. Av ulike grunner ligger det dessverre fortsatt trær igjen rundt om i byen.

— Dette er trær som er levert for sent, på feil sted eller begge deler. Alle som velger å ikke benytte seg av innsamlingen, skal levere treet sitt på egen hånd til et av hageavfallsmottakene våre. Men vi vet at hvis noen først legger fra seg et tre et sted, så oppstår det fort en haug. Vår utfordring er at vi ikke alltid vet hvor disse haugene er, sier kommunikasjonsdirektøren.

— Vi må prøve å finne dem

Kristoffersen forteller at leteaksjonen allerede har startet, og at renovasjonsetaten antakelig vil plukke trær fra fortau helt fram til påske. Men de kan ikke klare denne jobben helt alene.

— Vi er avhengig av at folk sier fra til oss når de ser juletrær ligge rundt omkring, enten via e-post eller telefon. Alle henvendelser tas imot med takk, vi ønsker jo å bidra til at vi har det ryddig og fint rundt oss, avslutter Kristoffersen.

Etaten vet av erfaring at det er godt over 5000 trær som ikke legges ut i løpet av den ordinære innsamlingen. Mange av dem leveres til hageavfallsmottak, men ikke alle. Ryddingen skal med andre ord komme til å foregå en god stund, melder Renovasjons- og gjenvinningsetaten.

Powered by Labrador CMS