DEBATT

Riktig bruk av hansker er svært viktig på spisesteder. Det bør inspiseres oftere av Mattilsynet og næringsetaten, mener Omar Alejandro Pérez Torres.

– Utbruddet av hepatitt A på Frognerseteren bør vekke oss

Utbruddet av hepatitt A skjer i Oslo, i vår egen by, bør vekke oss. Utbruddet kan skyldes noe så enkelt, men alvorlig, som dårlige vaner med hansker.

Publisert

Som helsearbeider har jeg i lang tid observert et mønster i Oslos matserveringsbransje:

Ansatte bruker én og samme hanske gjennom hele skiftet. De skifter ikke mellom oppgaver. Hendene vaskes sjelden. Og hansken, som skulle være en barriere mot smitte, blir i stedet en transportør.

Dette er ikke bare et personlig inntrykk. Det er et kjent folkehelseproblem. Ifølge Folkehelseinstituttet skal hansker aldri erstatte håndvask, men byttes hver gang man skifter arbeidsoppgave. Likevel anslår FHI at 30 prosent av all hanskebruk i Norge er unødvendig, og faktisk øker smitterisikoen fordi det svekker håndhygienen.

Smitter via hender

Internasjonale studier viser at virus som hepatitt A, norovirus og salmonella ofte smitter nettopp gjennom feil bruk av engangshansker i matservering. 

Likevel virker det som ingen tør å ta tak i dette. Ikke bransjen. Ikke arbeidsgiverne. Og altfor sjelden tilsynsmyndighetene.

Hepatitt A smitter ikke gjennom luften. Det smitter via hender, hansker og uvitenhet. Det er på høy tid at vi snakker åpent om dette, og faktisk gjør noe.

Vi bør kreve bedre opplæring i smittevern og riktig hanskebruk på alle serveringssteder. Vi trenger hyppigere og mer målrettet tilsyn, særlig i travle perioder og turistområder. Og vi må innføre tydelige rutiner for hvordan hansker faktisk skal brukes, ikke bare at de brukes.

Det er folkehelse

Folk i Oslo skal kunne gå på restaurant uten å måtte lure på om kokkens hanske er ren, eller brukt hele dagen. Når én feil kan gjøre mange syke, er det ikke småting. Det er folkehelse.

Jeg håper Oslo kommune, næringsetaten og Mattilsynet tar dette mer på alvor. Vi trenger ikke flere smitteutbrudd for å handle. Oslofolk har krav på trygg servering, og bransjen trenger klare rammer for å gjøre jobben riktig.

Powered by Labrador CMS