– Det er nok etnisk norske til at vi vet om kulturen deres også, sier en elev ved Granstangen skole i Stovner bydel til Aftenposten.

Andelen minioritetselever har økt kraftig i denne bydelen

Minoritetsspråklige elever er i flertall på 50 av Oslos 146 barne- og ungdomsskoler. Alle skolene ligger i de østlige bydelene.

Publisert

22 av disse 50 skolene har en minoritetsspråklig andel over 80 prosent, skriver Aftenposten, som har sett nærmere på utviklingen fra 2005 til 2023.

Tall fra Utdanningsetaten i Oslo viser at nivået har vært relativt stabilt i de siste par tiårene. I bydel Stovner har imidlertid andelen elever med et annet morsmål enn norsk økt kraftig, der ligger andelen nå på 78 prosent.

Samtidig blir det flere skoler med en minoritetsandel under 10 prosent. Det gjelder i dag 26 skoler. Alle ligger på vestkanten eller på Nordstrand.

Bengt Andersen på Oslo Met/Arbeidsforskningsinstituttet AFI har forsket mye på segregering i Oslo-skolen. Han mener kultur ofte betyr mye når man skal velge nabolag, også for etniske minoriteter.

– Folk søker seg mot dem som ligner en selv. Så har det selvfølgelig en del å si hva du har råd til å kjøpe, sier han til Aftenposten.

Elever Aftenposten snakket med på Granstangen skole i Stovner bydel sier det ikke er et problem at det er få etnisk norske på skolen.

– Det er nok etnisk norske til at vi vet om kulturen deres også, sier en elev til avisen.

Powered by Labrador CMS