Løvinne med unger i parken på St. Hanshaugen. Løveungen til høyre i bildet er den som er forsvunnet.

Hvor er det blitt av løveungen på St. Hanshaugen? Oslo kommune ber om hjelp

Skulpturen Løvinne med unger har stått i parken på St. Hanshaugen siden 1892. For 18 år siden ble det rapportert om at den ene løveungen var borte. Nå vil Oslo kommunes kunstsamling ha informasjon fra folk som kanskje vet noe.

Publisert

– Dette er en av samlingens eldste skulpturer. Vi er nå i gang med konserveringsarbeid og gjør samtidig undersøkelser for å finne ut mer om historikken til skulpturen, hvordan den kom til Oslo og hva som har skjedd med løveungen som er forsvunnet, sier Ingrid Skard Skomedal, konservator i Oslo kommunes kunstsamling, Kulturetaten.

Skulpturen blir for tiden konservert på Fellesverkstedet til Oslo kommune.

Trolig laget av fransk kunstner

Skulpturen ble sist restaurert på 1970-tallet. Da ble den behandlet mot rust og malt på nytt. – Det siste bildet vi har av skulpturen der begge løveungene var på plass er fra 1990, forteller Skomedal. I 2004 ble så den ene løveungen rapportert forsvunnet.

Her er begge løveungene på plass.

Mye tyder på at det er den kjente franske skulptøren Isidore Bonheur som har laget kunstverket, men dette er ikke endelig verifisert. Bonheur var en kunstner kjent for sine dyreskulpturer. Løvinne med unger finnes også i andre varianter og størrelser rundt omkring i verden.

Skulpturen er laget i ca. 1891 i støpejern. Det er uvanlig at man finner skulpturer i støpejern i dag da de fleste ble smeltet om til å lage våpen eller ammunisjon i krigstider.

Løvinne med unger, ca 1900.

Gave til Oslo

Skulpturen ble gitt i gave til Oslo kommune av ingeniør Carl Michael Eger.

Eger var med på utviklingen av Manhattan og bygde opp firmaet Hecla Iron Works i New York sammen med en dansk ingeniør og arkitekt, Niels Poulsen. Eger har blant annet designet den 12 etasjers høye spiraltrappen i Frihetsgudinnen.

Foto av skulpturen i parken fra ca. 1892. To menn i dress og bowler ved siden av.

Om Løvinne med unger

  • Mulig laget av den franske skulptøren Isidore Bonheur.
  • Skulpturen veier 400 kilo uten den forvunnede løveungen.
  • Løveungene er sortmalte, 40 – 50 cm lange og veier 20 – 25 kilo.
  • Oslo kommunes kunstsamling er nå i gang med å undersøke tilstanden og hva slags rustbeskyttelse som egner seg best inne i skulpturen. I tillegg må den ha ny innfesting til sokkel og overflaten må males.

Hvis man vet noe om skulpturen som er borte kan man kontakte Ingrid på ingrid.skard.skomedal@kul.oslo.kommune.no

Powered by Labrador CMS