— Vi har et behov for å ta ned køene, og det enkleste er om vi fra mandag kan ta bort dem som allerede har tatt en positiv hurtigtest, sier Robert Steen.

Helsebyråd Robert Steen slår alarm: Testsystemet i Oslo i ferd med å bryte sammen

Atter en smitterekord og enorme køer for testing gjør at Oslos testsystem er i ferd med å bryte sammen, frykter helsebyråd Robert Steen (Ap). — Det går ikke opp. Vi må få lov til å gjøre endringer innen mandag, sier Steen.

Publisert

— Vi må få tatt ned køene på teststasjonene på mandag, sier helsebyråd Robert Steen til VG fredag formiddag.

Det er registrert 3.785 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er atter en ny rekord, og 1.565 flere enn samme dag forrige uke.

Slår alarm i brev til Helsedirektoratet

Det er hurtig spredning av omikronvarianten som nå setter et enormt press på Oslos testsystem. Køene av folk som vil teste seg er lange, samtidig sliter labaratorier med å få analysert PCR-prøvene.

Lange køer på Adamstuen tidligere i vinter. Nå er testkøene enda lengre og systemet i ferd med å bryte sammen, frykter helsebyråden.

Nå har kommunen sendt brev til Helsedirektoratet:

— Med den smitteutviklingen vi ser nå, vil dagens testtilbud raskt knekke sammen med uakseptabelt lange ventetider på testtime og enorme køer på drop-in tilbudene. Det er heller ikke per i dag mottatt tilstrekkelig antall hurtigtester til å dekke behovet, står det i brevet.

Ifølge Robert Steen er testsystemet nå kun dager unna å bryte sammen.

Vil erstatte PCR med hurtigtest

— Da er konsekvensen at testsystemet knekker. FHI har sagt at vi kan ligge på 5000 smittede daglig om syv til ti dager. Hvis vi får en dobling av smittetallene, må vi teste 15.000 mennesker på en dag, og det klarer vi ikke, det klarer ikke statens laboratorier å analysere, sier Steen til VG.

Ifølge helsebyråden har rundt 40 prosent av de som oppsøker teststasjonene i Oslo allerede fått svar via hurtigtest, og oppsøker kommunens teststasjoner for å få en bekreftelse.

Nå ber helsebyråden om å få lov til å gjøre endringer. Han mener hurtigtester må erstatte PCR-testing, og at det må skje før mandag.

— Vi har et behov for å ta ned køene, og det enkleste er om vi fra mandag kan ta bort dem som allerede har tatt en positiv hurtigtest, sier Steen.

Powered by Labrador CMS