Klima- og miljøaktivist Greta Thunberg
Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) bekrefter at de ikke ville slippe Greta Thunberg inn til de samiske aksjonistene.

Greta Thunberg nektet adgang til de samiske aksjonistene i Akersgata

Greta Thunberg skulle etter planen møte Fosen-aksjonistene i Olje- og energidepartementet i Akersgata søndag kveld, men fikk ikke tillatelse til å komme innenfor dørene.

Publisert

Det opplyser Ella Marie Hætta Isaksen, en av aksjonistene, til NTB.

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) bekrefter at de ikke ville slippe Thunberg inn.

— Sikkerhetsmessige hensyn

DSS sier de i stedet tilbød henne å snakke med aksjonistene gjennom en sidedør til resepsjonen.

— Bakgrunnen for den beslutningen er at DSS av sikkerhetsmessige hensyn ikke ønsker at flere demonstranter skal ta seg inn i bygget, sier seniorrådgiver Espen Evensen i DSS til NTB.

Han sier at DSS har det operative ansvaret for sikkerheten til departementet og vurderer dette kontinuerlig.

— Ytringsfrihet er en grunnleggende rettighet, men det må vi vurdere opp mott sikkerhetsmessige og andre hensyn, sier han.

Hætta Isaksen: — Provosert

Ella Marie Hætta Isaksen reagerer kraftig på beslutningen.

— Vi har etterspurt begrunnelse i snart en time. Vi mener de ikke har noen begrunnelse, sier hun.

Ella Marie Hætta Isaksen og flere aktivister har tatt seg inn på Olje- og Energidepartementet for å demonstrere mot vindturbinene på Fosen.
Ellen Marie Hætta Isaksen og de andre aksjonistene fikk ikke besøk av Greta Thunberg søndag kveld. Det satte oljedepartementets sikkerhetsfolk en stopper for.

— Vi blir ganske provosert av at de prøver å hindre vår fredelige demonstrasjon og vår rett til å møte gjester utenfra. Dette er et bygg som er åpent 24 timer i døgnet, også i helgen. Men altså ikke når vi er her, sier Isaksen til NTB.

I stedet skal Thunberg slutte seg til demonstrasjonen utenfor departementet mandag morgen. Da planlegger aksjonistene å sperre av alle inngangene til bygget og hindre ansatte i å komme på jobb.

Høyesterettsdom

Demonstrasjonen arrangeres av den samepolitiske ungdomsorganisasjonen NSR-N og Natur og Ungdom.

De protesterer mot at to vindmølleanlegg fortsatt er i drift på Fosen i Trøndelag, til tross for at Høyesterett har slått fast at de er bygd i strid med samenes rettigheter.

Mandag skal aksjonistene også få besøk av advokatene Maria Hessen Jacobsen og Olaf Halvorsen Rønning fra Elden Advokatfirma.

De representerer de unge aksjonistene og vil observere hvordan de behandles.

Powered by Labrador CMS