Kø ved utestedet Justisen etter gjenåpningen etter korona 25. september.
Kø ved utestedet Justisen etter gjenåpningen etter korona 25. september.

Legendariske og populære Justisen i Møllergata legges ned

Det folkekjære serveringsstedet Justisen har eksistert i snart 100 år, men den 17. desember er det slutt. Da overtar Statsbygg lokalene vegg-i-vegg med det nye Regjeringskvartalet.

Publisert

Justisen har vært en institusjon i Møllergata helt siden de åpnet dørene på 1920-tallet. I årevis har utestedet vært et av byens mest populære.

— Vi anslår at det har vært nærmere 750 000 gjester innom oss siden vi startet opp igjen i 2015, og folk har gjerne stått i hundre meter lange køer for å komme inn. Vi hadde aldri turt å håpe på en slik respons, men det er tydelig at vi har truffet en nerve blant Oslo-publikumet, sier Jama Awaleh, styreleder i Justisen Drift og partner i byOSLO Group.

Det klassiske bygget som Justisen ligger i er fredet. I dette vannhullet har mange befunnet seg en sen kveld.
Det klassiske bygget som Justisen ligger i er fredet. I dette vannhullet har mange befunnet seg en sen kveld.

Statsbygg-oppkjøp

Justisen skal driftes som normalt fram til 17. desember i år, før Statsbygg overtar lokalene. De har kjøpt Justisen ut av leieavtalen, som det gjensto åtte år av. I reguleringsplanen for det nye Regjeringskvartalet fra 2017 ble det bestemt at Møllergata 5–25 skal være i offentlig eierskap, og kjøp av eiendommene er en del av første byggetrinn.

Statsbygg kjøper opp flere av bygårdene i Møllergata av sikkerhetsmessige årsaker, da de ligger tett på det nye Regjeringskvartalet og trenger rehabilitering. Flere av lokalene skal igjennom en omfattende oppgradering.

Dette er ikke første gangen Statsbygg overtar Justisens lokaler. I 1982 flyttet Justisen fra Eva Kolstads Gate, da lokalene skulle rives i forbindelse med utvidelsen av regjeringskvartalet. De siste førti årene har de holdt til i Møllergata 15, en fredet bygård med mye historie i veggene.

—Det er ikke enkelt å finne lignende lokaler i Oslo i dag. Justisen holder til i Møllergatas eldste bygård med en historie som strekker seg helt tilbake til 1600-tallet. Vi håper alle som har besøkt oss og bidratt til å lage god stemning opp igjennom årene, er klare for en siste dans, sier Awaleh.

Slik ser det ut innvendig, riktignok pyntet, i første etasje.
Slik ser det ut innvendig, riktignok pyntet, i første etasje.

På leting etter nye lokaler

Selv om oppkjøpet betyr at Justisen må stenge dørene i Møllergata 15, så betyr ikke det at det er helt slutt på Justisen-eventyret.

— Dette er ikke det siste osloborgerne ser av Justisen. Vi er på leting etter nye lokaler, så du skal ikke se bort ifra at Justisen snart gjenoppstår i ny drakt, sier Awaleh.

De 42 ansatte på Justisen har fått tilbud om andre stillinger innen byOSLO Group, som også drifter flere restauranter, utesteder, selskaps- og eventlokaler rundt om i Oslo. I porteføljen har de Nedre Løkka, F6, BA3, Oslo Event Hub og Ivy, i tillegg til Justisen.

Justisen vil holde åpent til siste åpningsdag 17. desember.

Powered by Labrador CMS