Forsvarerne Albulena Krasniqi og Morten Furuholmen er sterkt kritiske til dommen på 13 års fengsel mot sin klient – mannen som skjøt og drepte Halil Kara – og har rådet ha, til å anke.

13 år for Prinsdal-drapet – dommen blir trolig anket

Mannen som skjøt og drepte Halil Kara (21) i Prinsdal i fjor vinter, er i Oslo tingrett dømt til 13 års fengsel. Han blir rådet til å anke.

Publisert

– Vi vil råde vår klient til å anke dommen, sier mannens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, til NTB.

Hans klient, mannen som skjøt og drepte 21 år gamle Halil Kara utenfor Prinsdal Grill i fjor vinter, er dømt til 13 års fengsel for drap. Dommen omfatter også voldsutøvelsen under slagsmålet som oppsto etter at skuddet var avfyrt.

– Dommen er svært mangelfull og inneholder uriktige opplysninger. Det er urovekkende å se at retten ikke har gått inn i en reell bevisvurdering. Sentrale bevis er ikke omtalt i dommen, og de momentene som trekkes fram, er mangelfulle, sier han.

Halil Kara (21) ble like før midnatt 10. januar i fjor skutt i hodet av en maskert gjerningsperson etter et kebabmåltid sammen med tre venner i Prinsdal, som ligger i bydelen Søndre Nordstrand helt sør i Oslo.

Halil Kara (21) ble skutt i hodet utenfor Prinsdal Grill 1. januar i fjor. Kort tid etter ble han erklært død.

Tre dømt for drapet

Tre unge menn er nå dømt for drapet og medvirkning til det, mens én er dømt for etterfølgende bistand ved å kjøre hovedmannen over grensen og videre til Göteborg:

* Skytteren (21): 13 års fengsel for drap og grov kroppsskade.

* Våpenleverandøren (22): Elleve års fengsel for medvirkning til drap, samt for to ganger å ha hatt våpen på offentlig sted.

* Kameraten (19): Sju års fengsel for medvirkning. Denne mannen satt i bilen da drapet fant sted og hadde ingen aktiv rolle i drapshandlingen eller i den etterfølgende voldsutøvelsen

* Sjåføren (21): Sju måneders fengsel for å ha hjulpet hovedmannen med å rømme landet etter drapet.

* Passasjeren (22): Var med i rømningsbilen, men frifunnet for etterfølgende bistand.

De tre som er kjent skyldig etter drapspostene i tiltalen, dømmes også til å betale Halil Karas foreldre til sammen 500.000 kroner i oppreisning. Hovedmannen må også betale 125.000 kroner i oppreisning til den fornærmede som ble skadd i det etterfølgende slagsmålet.

Statsadvokat Irlin Irgens ba retten se fullstendig bort fra hovedtiltaltes forklaring om hvorfor det dødelige skuddet ble avfyrt mot Halil Karas hode. Hun har fått gjennomslag for den oppfordring.

Våpenmannen fikk elleve år

Mannen som er dømt for å ha levert drapsvåpenet, anker, fastslår hans forsvarer, advokat Øyvind Bratlien overfor TV 2. Han er sterkt kritisk til rettens vurdering av bevisene som han mener er høyst mangelfull.

– Dommen er tre år under aktors påstand for min klient. Han erkjenner ikke straffskyld for medvirkning til drap. Retten bruker tre setninger på å sende ham elleve år i fengsel. Det er ingen reell drøftelse av bevisene i saken, sier Bratlien.

Kameraten som satt i bilen sammen med den hovedtiltalte før drapshandlingen, var ikke til stede utenfor gatekjøkkenet og hadde ingen rolle i selve voldsutøvelsen som fulgte. Han hevdet i retten at han ikke var klar over hva som skulle skje og ba om å bli frikjent for medvirkning til drap. Også han fikk ett års fengsel lavere straff enn aktor ba om.

– Han er glad for en lav straff, som tilsier svak medvirkning, men vi vil se om han bør ankes helt ut av saken, sier mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

– Preg av henrettelse

Den 21 år gamle hovedmannen bekreftet i retten at det var han som avfyrte det dødelige skuddet mot Kara. Han ga en detaljert beskrivelse av hvordan han ventet i bilen utenfor Prinsdal Grill, etter hvert gjemte seg i et smug og hvordan han rettet pistolen mot Karas hode da han og vennene var på vei mot bilen etter måltidet.

Det dødelige skuddet traff Kara i tinningen fra mindre enn 30 centimeters hold. Han ble erklært død i ambulansen kort tid etter at han falt livløs til bakken.

– Dette drapet bærer preg av å være en ren henrettelse, sa statsadvokat Irlin Irgens da hun holdt sin prosedyre for retten.

Statsadvokaten er fornøyd med at aktoratet har fått rettens medhold i det vesentligste av sine anførsler og med utfallet av saken. Hun har ikke fått lest dommen og kan derfor ikke kommentere den ytterligere overfor NTB.

Powered by Labrador CMS