Ronja Foss Arnesen scoret sitt første seniormål i lørdagens byderby.

Lite pyro og fyrverkeri, men likevel er Vålerenga-damene best i byen

Etter fem serierunder troner Vålerenga damelag på toppen av Toppserie-tabellen. – Ja, nå har vi slått Stabæk, Kolbotn, Røa og Lyn, smiler hovedtrener Nils Lexerød.

Det er langt fra et fullsatt Ullevål til et tynt besatt Intility arena. Likevel ble det mer moro for fotballspillerne i kongeblått på Oslo øst lørdag ettermiddag enn hva det ble på nasjonalarenaen for en uke siden.

Vålerenga-damene klarte nemlig det herrene ikke klarte da de var på snarvisitt på vestkanten forrige helg. 3-1-seieren over Lyn sendte Nils Lexerøds lag til toppen av tabellen etter fem spilt seriekamper.

– Best i byen

Etter et serieoppsett som har hatt mange lokaloppgjør i starten for Vålerenga-laget, ble lørdagens seier kronen på verket. Det er alltid viktig for de kongeblå å slå erkerivalen fra beste vestkant.

– Ja, nå har vi slått Stabæk, Kolbotn, Røa og Lyn. Nå kan vi virkelig kalle oss best i byen, smiler hovedtrener Lexerød.

Vålerenga-damene kune igjen juble for seier over naborival Lyn. Her fra fjorårets semifinale i NM.

Han var godt fornøyd med det spillerne hans utviste ute på kunstgresset, selv om det skulle ta litt tid før de klarte å skikkelig få åpnet et solid Lyn-forsvar.

– Det ble litt som vi hadde forventet oss før kampen. Lyn er gode til å forsvare seg, og da er det viktig å være tålmodige. Det synes jeg vi klarer veldig bra i dag, skryter Lexerød.

– Deilig med første seniormål

Spesielt morsomt ble lørdagens byderby for 17-årige Ronja Foss Arnesen. Hun fikk en halvtime som innbytter for venstrekant Ylinn Tennebø, og brukte tiden godt ved å sette sin første scoring på seniornivå.

– Det var deilig å få det første målet. Og så var det jo litt ekstra morsomt at det skulle komme mot Lyn, sier en svært fornøyd 17-åring.

Nå håper hun dette ikke var siste gang hun kan juble for egen scoring på toppnivå denne sesongen.

– Det er veldig gøy og få være med å prøve seg i dette laget. Vi har jo starta sesongen veldig bra, sier Foss Arnesen.

Parkerte bussen fra start

Med fire strake seire i serieåpningen var det store forventninger før start til at jentene i kongeblått skule ta en ny skalp lørdag ettermiddag.

Det var også de kongeblå som kom best i gang i byderbyet, men de store sjansene tok det litt tid før dukket opp.

Mye av æren for at de store sjansene lot vente på seg skal et robust og godt organisert Lyn-forsvar ta. Fra første spark på ballen, var det klart at gjestene fra beste vestkant ønsket å gjøre det så vanskelig som mulig å komme til sjanser for de konegblå fra litt lengre øst i byen.

Med et for lavt balltempo og få offensive initiativ ble dermed hjemmelaget stadig stangende mot den tette forsvarsmuren i store perioder av de første 45 minuttene. Med ti minutter igjen av omgangen skulle så gjestens mur endelig sprekke. Først hamret kaptein Janni Thomsen et langskudd i tverrliggeren, før Michaela Kovacs kunne hamre returen fra metallet i nettmaskene bak Lyn-keeper Kirvil Odden.

Den scoringen var en kjærkommen avslutning på en omgang hvor Nils Lexerøds utvalgte hadde stanget og stanget i hele omgangen, og seks minutter senere kunne Tilde Lindwall fastsette pauseresultatet til 2-0 Oslos stolthet, etter lekkert forarbeid av Thea Bjelde ute på venstrekanten.

17-åring med første elitescoring

Selv om det tok tid før gjennombruddet kom i den første omgangen, var det fult fortjent at det var laget fra øst i byen som ledet etter den første omgangen.

Dermed var det sært ufortjent at gjestene, på sitt første skikkelige forsøk fire minutter etter pause, skulle redusere ved Selma Hernes etter en corner.

Den reduseringen skulle likevel gjøre lite med kampbildet. Ute på kunstgresset fortsatte de blåkledte å presse mot gjestenes mål, og etter 70 minutter skulle så 17-årige Ronja Foss Arnesen få sitt første seniormål etter nydelig forarbeid av Karina Sævik.

Dermed kunne de kongeblå bruke lørdagskvelden til å feire fortsatt tabelltopp etter fem spilte serierunder. Nå venter en tur til Bergen og møte med Åsane neste lørdag, før det blir to toppkamper hjemme på Valle mot henholdsvis Lillestrøm og Rosenborg.

Kampfakta

Vålerenga - Lyn = 3 - 1 (1-0)

Intility arena

707 tilskuere

1-0 Michaela Kovacs (35) 2-0 Tilde Lindwall (41) 2-1 Selma Hernes (49) 3-1 Ronja Foss Arnesen (70)

Gule kort: Lina Klech (VIF) og Trine Jensen (Lyn)

Vålerenga (3-4-2): Jalen Topkins - Linn Vickius, Michaela Kovacs, Iselin Sandnes Olsen - Janni Thomsen, Thea Bjelde, Stine Brekken (Line Klech i 12min), Ylinn Tennebø (Ronja Arnesen i 30min)- Tilde Lindwall (Tuva Espås i 30min), Olaug Tvedten, Karkna Sævik

Lyn (3-5-2): Kirvil Odden - Vilde Asbøll, Trine Skjelstad Jensen, Anna Palm - Tanja Myrseth, Cornelia Fladberg, Selma Hernes(Louisa Galteland i 9min) , Kristin Holmen, Solveig Slemmen (Sofie Bunes i 23min) - Kamilla Melgård, Jenny Røsholm Olsen (Maja Melgård i 3min)