Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
DEBATT
"Homansbyen skal få et løft," skriver Oslo Kommune, Bydel Frogner på sine nettsider. "Delbydelen i bydel Frogner er preget av sosiale utfordringer, arbeidsledighet, barn og unge som faller utenfor og dårlige nærmiljø."
Videre står det å
lese at "bydel Frogner har avsatt sju million kroner i 2022 for å starte opp
prosjektene." Likevel opplever vi som bor her at ingenting skjer. Mine
gjentatte forsøk på å ta kontakt med ansvarlige byråkrater har resultert enten
i manglende svar eller byråkratisk svada.
Området er preget av mye biltrafikk. En reduksjon i trafikken ville være svært velkommen. Men like viktig for miljøet er planting av trær, busker og andre vekster.
Trær og andre planter gjør om karbondioksid til oksygen, de opptar og binder skadelige miljøgifter og de bidrar til bedre fysisk og psykisk helse for oss mennesker – dette i tillegg til at de gir hjem til fugler og insekter.
Vi som bor her, har etterspurt beplantning og benker, som kunne danne trivelige, små oaser i nærmiljøet, uten at noe skjer. Homansbyen er fortsatt neglisjert.
Mauritz Hansens gate, som ligger under Parkveien og strekker seg fra Welhavens gate til OsloMet, fikk et løft i 1980. Det ble lagt brostein og anlagt opphøyde bed med stein rundt. Der vokser det nå store trær. Men gaten har ikke blitt vedlikeholdt.
I nyere tid har hull i brosteinene blitt lappet på med stygge flekker av asfalt. En veiarbeider jeg snakket med, kommenterte at de bare var blitt beordret til å gjøre dette, og at kommunen er glad i å sette i gang nye prosjekter, men at de ikke ivaretar det som allerede finnes.
Mauritz Hansens gate var en pilotgate for prosjektet "Levende gater". Deler av gaten ble stengt for biltrafikk, de satte ut to benker og små solsikker i potter. Vi som bor i nærheten, ba om at benkene måtte få bli stående.
De fikk stå litt lenger, så ble de tatt bort. Solsikkene ble selvsagt raskt stjålet – det ville vært noe annet med store, permanente planteinstallasjoner. "Vi erfarte at de mest populære arrangementene og aktivitetene var de som beboerne organiserte selv", skriver de på nettsiden.
"Og at det var populært å ha flere møbler å sitte på, kostnadsfritt, og å møtes og være sammen". Dette er ironisk, siden de ikke lytter til oss som bor her – og siden de ganske raskt fjernet møblene.
Siden sommeren 2022 har jeg startet "guerilla gardening" i det største bedet i Mauritz Hansens gate som vender mot Welhavens gate, rundt det store treet som vokser der.
Jeg har sådd et stort antall forskjellige blomster fra frø, plantet løk om høsten og mindre planter som jordbær, hvitkløver, blåklokker og gressløk denne sommeren. Sist sensommer gjødslet jeg med avklippet gress fra St. Hanshaugen, og under Kommunens våropprydding ba jeg dem om å la løvet ligge i dette bedet.
Slik forvandles den steinharde leirjorden gradvis til mer fruktbar jord. Når jeg vanner, møter jeg mange forbipasserende som forteller meg hvor glade de blir av å se på dette bedet, som er i ferd til å utvikle seg til en blomstereng med et stort mangfold av arter.
Nå er mitt håp redusert til at alle, inkludert myndighetene, lar bedet utvikle seg i fred, men jeg kan ikke slippe tanken på hvor fint dette området kunne ha vært hvis det offentlige hadde satset bare litt på oppgradering og vedlikehold.