Oslo 20240527. Asfalten i Parkveien i Oslo er ødelagt etter kraftig styrtregn mandag.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Slik ser det ut i Parkveien like ved Observatoriegata etter styrtregnet mandag.

Oslo får mer intenst regn: Se bilder av styrtregnets herjinger i Parkveien

Asfalten er sprukket opp nesten som etter skader fra et jordskjelv. Men det er ikke bevegelser i grunnen som har ført til skadene i nedre del av Parkveien. Det er rett og slett skader fra styrtregnet som falt over Oslo mandag.

Publisert

Bildene fra Parkveien nedenfor Solli plass taler for seg. Styrtregn har igjen ført til skader i Oslo, som ikke er bygget for å håndtere intense mengder nedbør over korte perioder.

Oslo har opplevd styrtregn nesten hvert år siden begynnelsen av 2000-tallet.

- Vannet kommer

Disse hendelsene har ført til store skader på bygninger og infrastruktur, grunnet overvann og flom.

- Overvannet er ikke bare problematisk i seg selv, i tillegg bringer det med seg forurensning fra biltrafikken, som blant annet inneholder partikler, salt, miljøgifter og mikroplast, som forurenser elvene og fjorden, skriver klimaetaten på sine nettsider.

I Parkveien kan man etter styrtregnet mandag se hvordan asfalten i gaten er ødelagt flere steder over en strekning på flere titalls meter.

- Vi vet ikke omfanget, men ser at veien er ødelagt. Den stenges helt for trafikk. Vi begynner å grave der allerede i kveld for å få oversikt over skadeomfanget, sier bymiljøetatens seksjonssjef Joakim Hjertum til VG mandag kveld.

Oslo 20240527. Asfalten i Parkveien i Oslo er ødelagt etter kraftig styrtregn mandag.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Asfalten i Parkeveien har ikke bare sprukket under styrtregnet mandag, men grunnen under ser nærmest ut til å være presset opp.

I fjor høst kom Oslo kommune med en egen veileder for overvannshåndtering. Der spesifiseres det hvem som er ansvarlig for håndtering av overvann ved blant annet nybygg.

- Vannet kommer, og alle bør bli kjent med hva det faktisk innebærer og hvilket ansvar vi har, sier Yvona Holbein, overvannskoordinator i plan- og bygningsetaten.

- Mer vann presser seg inn

- Dette er en tverrfaglig veileder som viser tydelig hvordan overvann skal håndteres, sier Holbein.

Oslo 20240527. Asfalten i Parkveien i Oslo er ødelagt etter kraftig styrtregn mandag.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Ødeleggelsene etter styrtregnet har ført til at en strekning av Parkveiens nedere del er stengt.

Det forventes at klimaendringene vil føre til kraftigere og hyppigere regn i årene fremover. Dette er en utfordring i seg selv, men det er flere grunner til å ta grep.

- Byen vokser og blir enda tettere enn før. Konsekvensen av det er at det er mer vann som strømmer i gatene eller presser seg i kjellere til folk, forklarer Holbein.

- Vi har heller ikke det beste utgangspunktet, for i Oslo er det mye leiere kombinert med fjell og forurenset jord, samt lukkede vassdrag, sier hun.

 

Powered by Labrador CMS