DEBATT

Hans Magnus Borge og brøyting
– Vintervedlikeholdet må bli bedre, altså rask brøyting og snøfjerning. Og her må man prioritere fortau og gater. Og eventuelt bruke sykkelveiene til mellomlagring av snø, mener Hans Magnus Borge.

– Vi er engstelige for neste vinter. Får vi en ny vinter med manglende brøyting, strøing og snøfjerning? Og de samme bussproblemene?

Det er helt klart at busskaoset var en varslet katastrofe. Den utløsende årsaken var faktisk dårlig snørydding. Og det visste vi fra tidligere.

Publisert

Rapporten om busskaoset i vinter er kommet. Ført i pennen av Norconsult. Og den er ganske drepende.

Det er helt klart at dette var en varslet katastrofe. Den utløsende årsaken var faktisk dårlig snørydding. Og det visste vi fra tidligere. I 2022-2023 var det omtrent like vanskelige snøforhold. Da viste bymiljøetaten at de ikke kunne håndtere oppgaven, men manglet både beredskap og steder å plassere snøen.

Til tross for det gikk man inn i en ny sesong med nye busser som man visste eller måtte vite var dårligere på vinterføre en de forrige.

Vi er engstelige

Etter det første snøfallet deltok Ruters kommunikasjonssjef, Elisabeth Skarsbø Moen, på Oslopodden for å forklare problemene. I løpet av podkasten sa hun, «vi er stolte over å ha anskaffet miljøvennlige busser» minst ti ganger.

Hvor miljøvennlig det ble når folk måtte hentes med privatbiler og drosjer kan man jo diskutere.

Vi er jo nå engstelige for neste vinter. Får vi en ny vinter med manglende brøyting, strøing og snøfjerning. Og de samme bussproblemene. For det tar vel litt mer enn ett år å skifte ut bussparken.

Hvor skal snøen fjernes?

Men mye kan løses hvis man sørger for å gjøre vintervedlikeholdet bedre. Altså rask brøyting og snøfjerning. Og her må man prioritere fortau og gater. Og eventuelt bruke sykkelveiene til mellomlagring av snø.

Og så må man kunne kvitte seg med snøen. Enn så lenge har vi bare en snøsmelterlekteren. Har man bestilt en til? Det burde man ha gjort om ikke før, så etter 2022-2023 vinteren.

Snøen flyttes rundt

Og har man sørget for andre steder å lagre snøen? De to siste vintrene gikk mye kapasitet med til å flytte snø rundt i byen. 

Det tar kapasitet fra hovedjobben pluss at det ikke er direkte miljøvennlig. For ikke å snakke om reparasjon av veier som ikke var dimensjonert for den belastningen.

Det er ingen tvil om at hovedansvaret for miseren ligger hos det rødgrønne byrådet. Kan vi håpe på at det nye byrådet tar grep her og gi oss en bedre vinter? De har jo fordelen av at de ikke skal forsvare tidligere handlinger, eller mangel på samme!

Powered by Labrador CMS