Kunstnerne bak det kontroversielle teaterstykket "Ways of seeing" fikk stor støtte foran Stortinget lørdag formiddag. Fra venstre regissør Pia Mara Roll, Hanan Bennamar og Sara Baban. Foto: Christian Boger

Black Box-kunstnere fikk støtte fra demonstranter foran Stortinget

� Jeg blir flau på andre politikeres vegne når de ikke skjønner hvor viktig kunsten er for ytringsfriheten, sier Oslos kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap). Hun holdt appell på Eidsvolls plass lørdag.

Publisert

De siste ukene har det blåst kraftig rundt de teaterkunstnerne Pia Maria Roll, Hanan Bennamar og SaraBaban. Deres teaterforestilling «Ways of seeing» brukte bilder av justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og hans samboer Laila Anita Bertheussens bolig, uten deres samtykke.

Og høstet kritikk fra både statsminister Erna Solberg (H) og Frp-leder Siv Jensen, før politiet tok ut en siktelse mot de tre kunstnerne. Siktelsen er nå frafalt, men lørdag ble det holdt en støttdemonstrasjon for Black Box-kunstnerne foran Stortinget.

— Blir flau over å være politiker

En tettpakket Eidsvolls Plass ga tydelig beskjed til både Erna Solberg og Siv Jensen om at ytringsfriheten ikke skal settes under press fra regjeringen.

Blant de mange frammøtte under markeringen var Oslos kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap). Som ansvarlig for store deler av den driftsstøtten Black Box Teater får fra det offentlige, var kulturbyråden klar på at hun blir flau over å se hvordan enkelte politikere har opptrådt i denne saken.

� Vi ønsker å gå foran og legge til rette for at det finnes steder hvor også kunst, som kanskje kan oppfattes som kontroversiell, kan bli satt opp, sier Oslos kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: Christian Boger

— Det er alvorlig at enkelte politikere ikke skjønner hvordan maktbalansen virker. For å ta vare på ytringsfriheten er det viktig at vi har et fritt og levende kunstmiljø, som kan både forarge og provosere uten at det skal legges sanksjoner på det de gjør, sier Rina Mariann Hansen.

Støtter kontroversiell kunst

Ap-politikeren forsikrer at debatten rundt teaterstykket "Ways of seeing" ikke får noen innvirkning på det rødgrønne byrådets støtte til Black Box.

— Et viktig prinsipp i ytringsfrihetslovgivningen er ikke bare at det skal være ytringsfrihet, men at det offentlige skal legge til rette for at ytringsfriheten blir ivaretatt. Her er ikke alle sitt ansvar bevisst, sier Hansen.

— Men vi i Oslo ønsker å gå foran og legge til rette for at det finnes steder hvor også kunst, som kanskje kan oppfattes som kontroversiell, kan bli satt opp, slår kulturbyråden fast.

— Vanskeligere å være kunstner

Gjennomgangstonen fra samtlige talere under lørdagens demonstrasjon var ikke til å ta feil av. Her var det få godord og kraftig kritikk mot statsminister Erna Solberg. Mange av de tilstedeværende var skremt over det de ser på som et alvorlig angrep på den kunstneriske ytringsfriheten, som vernes av Grunnlovens paragraf 100.

� Stadig oftere ser vi forsøk på å innskrenke vår kunstneriske frihet. Dette er en skremmende utvikling, sier forbundsleder i Dramatikerforbundet, Monica Boracco. Foto: Christian Boger

— Vi ser at det blir vanskeligere å være kunstner også her i landet. Stadig oftere ser vi forsøk på å innskrenke vår kunstneriske frihet. Dette er en skremmende utvikling, sier forbundsleder i Dramatikerforbundet, Monica Boracco.

Nå mener hun og mange med henne det er på tide at statsministeren beklager sine uttalelser i saken.

— Det er skremmende at vi har en statsminister som tydeligvis mener det er greit å forsøke å innskrenke kunstneres frihet til å ytre seg på lerret, papir eller scene. Nå er det på tide at statsministeren forstår hva hun har satt igang, og beklager sine uttalelser, understreker Boracco.

Kulturministeren: — Vi skal ha ytringsfrihet

Statsminister Erna Solberg var ikke til stede under demonstrasjonen lørdag. Det var derimot hennes egen kulturminister Trine Skei Grande (V). Hun garanterte at regjeringen setter ytringsfrihet for kunstnere høyt.

— Kunst er ytringsfrihet. Det viktigste i den kulturmeldingen jeg har lagt fram er at kunstnere skal få komme med det budskapet de ønsker så lenge det holder seg innenfor lovens grenser, understreker Skei Grande.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opprettholder siktelsen mot Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen for å ha diktet opp en en straffbar handling etter at familiens bil brant natt til 10. mars.

Men Bertheussen er ikke siktet for de tidligere hendelsene utenfor parets hjem siden desember i fjor, men PST sier de ser hendelsene i sammenheng.

Powered by Labrador CMS