Slik så overflaten i Oslo havnebasseng ut onsdag.

Forurensing med ukjent omfang i havnebassenget: – Ønsker ikke å spekulere

– Det vil være en løpende vurdering av situasjonen fremover og hvilke tiltak som skal settes inn, opplyser brann- og redningsetatens kommunikasjonssjef.

Publisert

– Brann- og redningsetaten ble først gjort oppmerksom på mulig forurensning mandag ettermiddag, hvorpå det har vært et pågående arbeid for å identifisere hva og hvor forurensningen kommer fra, opplyser kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat i en pressemelding onsdag kveld.

– Det er observert forurensede overflateflak i indre havnebasseng og ut mot Hovedøya og Bleikøya, utdyper han.

– Godt bilde

Kommunikasjonssjefen forklarer videre at det er pågående innsats med å identifisere kilden til forurensingen i Oslos havnebasseng og nærliggende øyer. 

Arbeidet skjer i samarbeid med Oslo politidistrikt, Kystverket, Oslo Havn, bymiljøetaten, vann- og avløpsetaten og beredskapsetaten.

– Vi har nå skaffet et godt bilde av hvilke område(r) forurensningen trolig stammer fra, uten å kunne si noe presist om omfanget av utslippet. Så langt har vi ikke lykkes med å identifisere kilden til denne forurensningen, men vi har gode indikasjoner på at mulig utslippsområde befinner seg ved Sjursøya og Kongshavn, fortsetter Folgerø Dalen.

Har sendt vannprøver

– Vi ønsker på nåværende tidspunkt ikke å spekulere i kilde, men gjør lokale undersøkelser som forhåpentligvis kan gi oss noen gode svar fremover, forklarer han og legger til:

– Vannprøver er i dag sendt SINTEF for testing, slik at vi med sikkerhet kan identifisere typen materie som forurenser. Av umiddelbare tiltak ble utløpet til Alnaelva lenset inn i går, og det tas fortløpende vurderinger på om det skal utplasseres lenser i andre områder.

Advarer badstuebrukere

Kommunikasjonssjefen beroliger med at det så langt ikke observert synlig påvirkning på dyreliv og fjæra.

– Det er et utstrakt bruk av badstuer i tilknytning til havnebassenget. Ved observasjon av forurenset vann i nærheten av disse, frarådes bading, sier Folgerø Dalen.

– Det vil være en løpende vurdering av situasjonen fremover og hvilke tiltak som skal settes inn, avslutter han.Powered by Labrador CMS