Innehaver Grete Neseblod (t.v.) sammen med Iben Lavinia Kajser, som tidligere har jobbet i Neseblod Records i flere år, dagen etter brannen tirsdag kveld. Onsdag ble noe av omfanget etter brannen i kjelleretasjen til den populære platebutikken kjent.

Enorme tap etter brannen i den legendariske platesjappa i Gamlebyen: – Uerstattelige samlerobjekter

Tirsdag kveld tok det fyr i kjellerlokalet til den verdenskjente platebutikken Neseblod Records i Gamlebyen. Onsdag ble deler av omfanget kjent. – Man kan jo spørre seg om det i det hele tatt er mulig å bygge opp igjen, sier innehaveren.

Publisert

Brannvesenet rykket like før klokken ni tirsdag kveld ut etter meldinger om kraftig røykutvikling i Schweigaards gate 56, der den legendariske platesjappa holder til.

Den ene av de to innehaverne av butikken, Grete Neseblod (44), sier at hun opplevde situasjonen som dramatisk.

– Jeg bor egentlig på Nesodden, men var tilfeldigvis i byen. Litt før klokken ni fikk jeg melding fra han som driver butikk i nabolokalet om at det var røykutvikling i kjelleren, forteller hun til VårtOslo dagen derpå.

Sammen med tre–fire andre brøyt han seg inn kjellerdøra og fikk varslet brannvesenet, ifølge Neseblod.

Etter cirka 35 minutter, var brannen slukket, men likevel er det store skader på det trange lokalet øverst i Gamlebyen. Brannen startet trolig i det elektriske anlegget, som nå må byttes.

Uerstattelige objekter tapt

Butikken spesialiserer seg på memorabilia og kuriosa fra metal-, punk- og rockehistorien, og er stappfull av minneverdige gjenstander. Nå er svært mange av dem enten røyk- eller vannskadet.

Innehaveren sier at hun foreløpig ikke har oversikt over hva som er tapt, men Neseblod er sikker på at det er store økonomiske tap.

Smeltet vinyl i butikken i Gamlebyen.

– Vi kjøpte en samling for 200.000 kroner av en musikkjournalist. Mesteparten av den var plassert sammen med en annen innkjøpt samling rett ved der brannen startet, forteller hun og fortsetter:

– Det var samlinger som vi hadde regnet med å få litt for. Uerstattelige samlerobjekter er tapt.

Neseblod legger til at det er langt fra det eneste som er tapt. Mengder av spesielle plater, klær, plakater og cd-er er ødelagt.

Innehaver Grete Neseblod (t.v.) sammen med Iben Lavinia Kajser utenfor butikken dagen derpå etter brannen.

Fanziner fra black metal-miljøet fra tidlig på nittitallet er trolig også tapt. Disse har høy status og verdi i metal-miljøet.

Ikke alt som er i butikken er til salgs. En del av skattene er kun til utstilling.

– Det er mange gjenstander med affeksjonsverdi som også er borte, påpeker innehaveren.

Neseblod Records får besøk fra hele verden og er en turistattraksjon i flere alternative miljøer, spesielt blant metal-fans. 

Butikken holder til i lokalene til forgjengeren Helvete som ble startet av Øystein Aarseth, kjent fra bandet Mayhem i 1991. 

Frem til sitt dødsår, 1993, sto Aarseth for driften i butikken, der han også drev eget plateselskap, Deathlike Silence Productions, i den nå brannskadde kjelleren. 

Bandkollega Varg Vikernes ble dømt for å ha knivdrept Aarseth i en leilighet i Oslo samt tre kirkebranner i 1994 og fikk lovens strengeste straff på 21 års fengsel.

Brannen startet tirsdag kveld og har etterlatt store skader.

Reaksjoner utenlandsfra

Dagens innehaver forteller at hun har fått meldinger fra fjern og nær det siste døgnet. Blant annet har de fått hilsener fra Japan via sosiale medier. 

Nyheten om brannen har åpenbart nådd utenlandske fans. 

«Legendary Oslo Black Metal Landmark and Record Store Neseblod Suffers a Fire», er overskriften i en artikkel hos det Brooklyn-baserte amerikanske metal-nettstedet Ghost Cult Magazine.

Slik ser det ut inne hos Neseblod Records nå.

– Jeg har sikkert fått femti meldinger fra folk som vil hjelpe oss, sier hun.

Det er ikke bare musikkfans som har tilbudt platebutikken hjelp. Innehaverne forteller at Nasjonalbiblioteket har tatt kontakt og tilbudt mulig hjelp i forbindelse med restaurering av de umistelige gjenstandene som er berørt.

– Men det er jo ikke sikkert det er så mye å hjelpe med, avslutter innehaveren.

Det har ikke lyktes VårtOslo å få en kommentar fra Nasjonalbiblioteket onsdag ettermiddag.

Det er omfattende ødeleggelser hos Neseblod Records etter brannen.

– Hva blir det neste?

Platebutikken var også utsatt for en vannlekkasje i 2015. Den gang gikk også store verdier tapt.

– Vannlekkasje, koronapandemi og brann – hva blir det neste, sier den andre av de to innehaverne, Kenneth Neseblod (51).

Innehaver av Neseblod Records, Kenneth Neseblod, med en brent plakat fra 90-tallsfilmen «Dis».

Sammen med ekskona har han drevet platebutikken i 21 år. Først i Rathkes gate på Grünerløkka, så fra 2013 i Gamlebyen.

– Man kan jo spørre seg om det er verdt det, eller i det hele tatt mulig å bygge opp igjen, sier han.

Han anslår at 80 prosent av gjenstandene i butikkens underetasje er berørt av brannen.

– Det vi må gjøre nå, er å få åpnet igjen, i alle fall i første etasje. Så får vi heller sortere og få oversikt her i kjelleren, avslutter innehaveren.Powered by Labrador CMS