Drammen 20221129. Det første prisskiltet i Norge hos Uno-X på på Gulskogen i Drammen med pris på strøm, bensin og diesel. Uno-X Mobility er en del av Reitan Retail sammen med blant annet REMA 1000 og YX 7-Eleven. Drivstoff og bensinstasjon.
Mennene reiste rundt på bensinstasjoner og monterte skimmingutstyr.

Etter å bli dømt for skimming i Gøteborg, reiste de to mennene til Filipstad, hvor de satte i gang på nytt

En italiensk mann i begynnelsen av 40-årene og en rumensk mann i begynnelsen av 30-årene ble tatt på fersken med skimmingutstyr.

Publisert

Tirsdag 13. september 2022 ble to utenlandske statsborgere stanset i en bil og pågrepet på Filipstad på grunn av mistanke om skimming på en betalingsautomat på en bensinstasjon.

Patruljer fant skimmingutstyr i bilen og på betalingsautomaten der gjerningspersonene befant seg. I tillegg ble det funnet ti gavekort med magnetstripe på én av mennene. Analyser viste at ni av gavekortene inneholdt data fra skimmede bensinkort.

Den videre etterforskningen knyttet den italienske statsborgeren til flere skimming-tilfeller mot flere bensinstasjoner, og påfølgende bedrageri, i Østlandsområdet fra juli til september 2022.

Den rumenske statsborgeren knyttes til forholdet han ble pågrepet for og til heleri av gavekortene som ble funnet på ham. De skimmede kortene er misbrukt til tanking på bensinstasjoner i Sverige.

Dette er skimming

Skimming er en fellesbetegnelse for svindelforsøk som innebærer ulovlig kopiering av innholdet i magnetstriper på kreditt– og betalingskort. Hensikten er å overføre informasjonen til et nytt kort, som deretter kan brukes for urettmessige uttak.

For å produsere falske betalingskort må det først innhentes informasjon fra et betalingskort. Dette skjer ved at informasjonen som er lagret i kortets magnetstripe leses av.

Som regel monterer gjerningspersonene utstyr på betalingsautomaten som ulovlig kopierer betalingskortet ditt. Samtidig filmer små, fastmonterte kameraer PIN-koden din.

Informasjonen føres deretter over til nye kort med magnetstripe.

Politiet erfarer at skimming hovedsakelig skjer ved ubemannede bensinstasjoner. Dersom du oppdager limrester og små kamerahull på en betalingsautomat, kan det være tegn på skimming.

Straffeskjerpende omstendigheter

Oslo tingrett har ansett det som straffeskjerpende for den italienske statsborgeren at han i desember 2021 er straffet for tilsvarende forhold av Gøteborg tingrett. Også den rumenske statsborgeren ble domfelt i Gøteborg tingrett i februar 2022 for bruk av skimmede betalingskort.

Videre anses det for straffeskjerpende at kriminaliteten har et preg av mobil vinningskriminalitet. Retten viser til at domfelte kjørte inn i Norge samme dag som skimmingen skjedde.

Dømt for bedrageri

Den italienske statsborgeren er nå dømt for medvirkning til elleve tilfeller av grovt bedrageri, fem tilfeller av innbrudd i datasystem og tre tilfeller av forsøk på innbrudd i datasystem til fengsel i tre år. I tillegg ble mannen idømt et skadeerstatningskrav på 1.258.905 kroner.

Den rumenske statsborgeren ble dømt i Oslo tingrett for forsøk på innbrudd i datasystem og for heleri til fengsel i ti måneder.

Powered by Labrador CMS