– Å følge båndtvangsreglene følger med ansvaret med å ha hund, og det er faktisk straffbart å ikke følge reglene, sier hundeekspert Magda Nawrocka.

Nå oppheves båndtvangen, men stadig færre hundeeiere kan reglene 

Båndtvangsperioden er over, men færre og færre hundeeiere vet når datoen for båndtvang faktisk er. – Å følge båndtvangsreglene følger med ansvaret med å ha hund, sier hundeekspert Magda Nawrocka.

Publisert

Båndtvang i Norge gjelder fra 1. april til 20. august. Nå viser det seg at stadig færre hundeeiere er klar over når det er båndtvang.

Det kommer frem i en undersøkelse utført av markedsanalysebyrået Kantar, på vegne av dyrebutikkjeden Musti

– Straffbart å ikke følge reglene

I årets undersøkelse oppgir en av tre at de ikke vet når det er båndtvang, som Musti sier er en oppgang fra tidligere år.

Hundeekspert i Musti, Magda Nawrocka, mistenker at flere ferske hundeeiere ikke har fått med seg regelverket.

– Korona gjorde at rekordmange fikk seg en valp, og kanskje også mange som ikke var så godt vant til hundehold fra før, og derfor heller ikke kjent med dette regelverket. Å følge båndtvangsreglene følger med ansvaret med å ha hund, og det er faktisk straffbart å ikke følge reglene, sier Nawrocka i en pressemelding.  

Dette svarte norske hundeeiere i undersøkelsen

    • 66 % svarte riktig dato (1. april til 20. august)
  • 13 % svarte feil dato
  • 21 % svarte «vet ikke»

– Men det er viktig å påpeke at det er politiet som har ansvar for å overholde at bestemmelsene blir fulgt, det er ikke opp til hvem som helst.

Ansvarlig hele året

Båndtvang betyr at hunder må være i bånd eller inngjerdet, og eksisterer for å hindre at hunder skal skade dyr som storfe, sau, geit, fjærkre, rein, hest og vilt.

– Båndtvangen ble etablert i 1918, og gjelder den dag i dag mellom 1. april og 20. august i hele landet. Enkelte kommuner kan også ha utvidet denne perioden på grunn av spesielle behov, forklarer Nawrocka.

Hun er tydelig på at man fremdeles må ta ansvar som hundeeier, selv om båndtvangen oppheves 20. august.

– Selv om det kan være fristende å gi hundene våre mer frihet etter båndtvangen, er det viktig å fortsette å vise hensyn og respekt for alle rundt oss.

Powered by Labrador CMS