Slik plasserer Oslo seg i området der farevarselet for skogbrannfare gjelder.

Gult farevarsel for flere dager for Oslo: – Ikke bruk det

– Følg instruksjoner fra lokale myndigheter.

Publisert

Bli varslet om siste nytt i VårtOslo-appen: Last ned for iPhone her og Android her!

I en varm oslosommer med skiftende vær, har så langt denne måneden gule farevarsler for både styrtregn, mye lyn og skogbrannfare avløst hverandre.

Utvidet

Farevarsel for nettopp skogbrannfare gjorde seg gjeldende før helgen og var i første omgang satt med varighet til og med mandag.

Mandag ettermiddag er det på sin side klart at Meteorologisk institutt har forlenget det gule farevarselet som omfatter Oslo.

Yrs værvarsel viser nå også langt mindre nedbør enn det som først var meldt frem til kommende helg. 

Makstemperaturene for ukedagene er også høyere enn varslet og ligger i skrivende stund på mellom 28 og 30 grader, hvilket i praksis innebærer fortsatt hetebølge i Oslo.

Slik ser Yrs værmelding for de kommende dagene ut midt på dagen mandag.

– Ikke bruk

– Lokal skogbrannfare inntil det kommer nedbør av betydning, heter det i farevarselet.

– Store områder kan bli berørt. Ikke bruk åpen ild. Følg instruksjoner fra lokale myndigheter, er den videre oppfordringen.

Det understrekes at vegetasjon lett kan antennes.

– Kan spre seg raskt

– Varmt og tørt vær fører til økt brannfare i skog og mark. Fra Sognefjorden til Salten er det så tørt at farevarslene er på oransje nivå. Ikke bruk åpen ild, da brann kan spre seg raskt over store områder, oppsummerer Meteorologene i en melding om skogbrannfaren som gjelder over store deler av landet om dagen.

Det er bålforbud fra 15. april til 15. september. Da er hovedregelen at du ikke har lov til å tenne bål eller grill i skog og utmark.

Branntilløp på badestrand

Politi og brannvesen rykket søndag formiddag ut til Sognsvann etter melding om mindre et branntilløp i nærheten av badestrand.

– Udramatisk på stedet. Ingen pågående brann. Brannvesenet vanner litt der det har brent, oppsummerte operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt da.

Tilrettelagte plasser

Det er lov å tenne bål og grille på tilrettelagte bål- og grillplasser i Oslo kommune samt grille i byens parker, der kommunen oppfordrer til bruk av fastmonterte griller fremfor engangsgriller.

Dette må du passe på ved grilling:

  • Sett grillen på brannsikkert underlag. Sett aldri grillen rett på bakken. Bøylen som medfølger engangsgrill, er ikke nok. Bruk stein eller annet ubrennbart materiale for å bygge opp grillen 10–15 cm.
  • Sikre god avstand til brennbart materiale.
  • Hold øye med grillen til enhver tid.
  • Slokk grillen rikelig med vann. Et godt tips er å slokke den når du er ferdig med å grille, ikke når du skal gå. Da får du sjekket om den er tilstrekkelig slokket.
  • Kast engangsgrillen i en grillkonteiner, ikke i vanlige søppelbøtter. Grillkonteinere er laget av metall, og er plassert ut i de fleste av byens parker.

Kilde: Oslo kommune

På øyene i Oslofjorden er det bålforbud hele året, der er tilrettelagte grillplasser det eneste som er lov å benytte seg av. Dette er merket med skilt på øyene.

Powered by Labrador CMS