Overblikket

Andreas Stene i angrep mot Narvik tidligere i sesongen. Foto: Atle Enersen
Andreas Stene i angrep mot Narvik tidligere i sesongen. Foto: Atle Enersen

– Vålerenga trenger en målsnik

Lørdag kommer Stjernen på besøk til Furuset Forum. Det kan fort bli mer spennende enn hva som er godt for et tidvis slitt Vålerenga-hjerte.

Publisert

At vi tapte i «siloen» på Hamar rett etter et landslagsopphold var nesten forventet statistisk sett. At vi tapte i Askerhallen sist lørdag, var litt mindre forventet. Ingen bombe, men det ville ikke vært noen bombe om Vålerenga vant heller. Kun to poeng skilte lagene før kampen.

Dessverre ble kampen en rotete affære hvor Frisk Asker til slutt stod igjen som det minst dårlige laget av de to. Begge lag bar preg av at denne kampen var en av de viktige i forhold til tabellplassering til slutt, serien avgjør som kjent hjemmebane-fordel i sluttspillet.

Overblikket

Hockeyspalten Overblikket produseres av den (ikke) alltid objektive iskriger-kommentatoren Atle Enersen. Spalten går ut hver fredag.

Og kampen beviste igjen at et av Vålerengas problem denne sesongen er å score mål og å score i undertall. Skuddstatistikken endte 26-24 i Vålerengas favør, og antallet overtall var fire til begge lag.

Vålerenga trenger en målsnik.

Hullet ble ikke tettet

Mål-magien førsterekka stod for forrige sesong er foreløpig borte. Det forsvant ut bakdøra med Rasmus Ahlholm da han trodde at han var større enn klubben. En Ahlholm som litt inn i sesongen dro til erkerivalen Storhamar, og som selvfølgelig scoret det avgjørende målet mot oss der oppe.

Vi skal ikke dvele mer ved Ahlholm enn det, bare konstatere at her mangler det noe vesentlig. Hullet etter ham ble ikke tettet ordentlig. Forskjellige folk har fått prøve seg der, Thomas Olsen blant annet, og i skrivende stund er det Andreas Stene som befester plassen.

Uansett, Vålerenga scoret ikke i Askerhallen. Miseren endte 2-0. Askerfolket, som tror vi er erkefienden deres, feiret som om de tok NM-gull om igjen. Vålerenga trakk på skuldrene og vet at historisk er Frisk Asker en uregelmessighet som dukker opp hvert 30. år. Vålerenga er lokomotivet som har regjert norsk ishockey siden 1960, da klubben kapret sin første kongepokal.

Ikke bra nok

Og det lokomotivet våknet i går kveld. Grüner tok T-banen opp til Furuset Forum for å forsøke å stjele poeng, det klarte de ikke.

Nå skal ikke jeg friskmelde Vålerenga. Dessverre. Kampen mot Grüner, slaget om Oslo, var en ren formalitet.

Grüner tok riktignok ledelsen 1-0 etter snaue fire minutter, men det var mer en uheldig greie for kveldens debutant Tobias Johansen Breivold i Vålerengas mål, sønn av den gamle Vålerenga-kjempen Tom Johansen. Etter Grüners scoring overtok Vålerenga, og var i føring kampen ut.

Tobias Johansen Breivold mot Grüner torsdag kveld. Foto: Atle Enersen
Tobias Johansen Breivold mot Grüner torsdag kveld. Foto: Atle Enersen

Hvorfor ikke friskmelde Vålerenga da?

Igjen fordi vi ikke scorer mål. 5 mål mot Grüner er rett og slett ikke bra nok. Uansett forfatning skulle Vålerenga scoret en haug flere mål mot den motstanden.

Forklaringen kan ligge i at det er vanskelig å motivere seg mot de motstanderne mange vil karakterisere som skrot; Narvik, Manglerud Star og Grüner. Sannsynligvis lagene som kommer til å knive om 8. plass på tabellen og dermed plass i NM-sluttspillet. Jeg vil ikke bruke betegnelsen skrot, jeg bare registrerer at de er dempet gode.

Folk ble slitne av å reise seg

Vålerenga har normalt slitt mot den type motstand. Ikke alltid, men det er en ganske normal tilstand. Ikke alltid? Nei, for eksempel kan vi myse ned på 1984. Der ser vi i statistikken at Vålerenga slo Strindheim beskjedne 29-0 i Jordal Amfi. Folk ble slitne av å reise seg hver gang Vålerenga scoret.

For Strindheim ble det med den sesongen i eliten, for Vålerengas del står rekorden ennå. For øvrig scoret nåværende landslagssjef i ishockey, Petter Thoresen fire av målene.

Motsatt kamp i Trøndelag endte for øvrig 10-5 i Vålerengas favør. Strindheim fullførte sesongen med null poeng.

Men ok. Tilbake til nåtid. Vi vant torsdag kveld. Og seier smaker alltid godt, og fordi det tross alt er mange av dem, er det lett å bli bortskjemt. Så bortskjemt at det går utover tilskuertallet de luxe. 682 tilskuere torsdag kveld.

Skal ikke grine av 5. plass

Når alt er sagt, vi skal ikke grine av å ligge på en 5. plass denne sesongen, aldeles ikke.

Men det kan jeg komme tilbake til.

Lørdag kommer Stjernen på besøk til Furuset Forum. Det kan fort bli mer spennende enn hva som er godt for et tidvis slitt Vålerenga-hjerte. Stjernen har virkelig fått vind i seilene, blant annet på grunn av noen nyervervelser. De slo Frisk Asker 7-3 i Askerhallen torsdag kveld, og har med det tatt steget opp på 7. plass på tabellen, bare seks poeng bak Sparta på 6.

Og erkefienden vår?

Storhamar.

God natt, Vålerenga. Hvor hen du er …

Les flere overblikk her.

Powered by Labrador CMS