Helsemyndighetene anslår at rundt 95 prosent av alle norske barn er MMR-vaksinert. Men Ap og Frp ønsket likevel et forsøk med obligatorisk vaksinering i Oslo. Illustrasjonsfoto: Pixnio

Miljøpartiet stanset forsøk med tvangsvaksinering av barn i Oslo

— En vanskelig sak for Miljøpartiet, sa bystyrerepresentant Pål Thygesen (MDG) da Oslos politikere skulle stemme over et forslag om obligatorisk vaksinering av barn.

Publisert

— MDG er enig i at det er viktig at flest mulig er vaksinert, og vi er glade for barnevaksinasjonsprogrammet. Men det viktigste tiltaket for å holde andelen vaksinerte høy er god dialog mellom folk og myndigheter, sier Pål Thygesen (MDG) når han forklarer hvorfor Miljøpartiet ikke vil sikre bystyreflertall for et forsøk med såkalt obligatorisk vaksinering av barn i Oslo.

— Forferdelig å miste et barn

Fakta: MMR-vaksinen

  • MMR-vaksinen er en immuniserende vaksine mot kusma, meslinger og røde hunder.
  • Navnet kommer av de engelske navnene på sykdommene: Mumps, measles og rubella.
  • Etter første dose MMR, som vanligvis gis ved 15 måneders alder, får over 90 prosent beskyttelse i mange år, muligens livet ut.
  • En ny dose blir gitt i 11-årsalderen for å sikre beskyttelsen av de siste 10 prosent og sikre langtidsbeskyttelse.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Arbeiderpartiets bystyrerepresentant Nasir Ahmed forslo tidligere i år at Oslo bør søke staten om å få gjennomføre et forsøk med obligatorisk vaksinering av barn.

Nasir Ahmed (Ap). Foto: Oslo kommune/Sturlason

— Tro meg, jeg vet hvor forferdelig det er å miste ett barn. Det var riktignok en medfødt hjertefeil som gjorde at vårt første barn ikke fikk leve mer enn seks uker. Men jeg har et personlig engasjement i alt som kan redde barns liv. Derfor engasjerer jeg meg så sterkt i vaksinasjonsdebatten, sa Nasir Ahmed til VårtOslo da han lanserte forslaget.

Både Frp og SV var i hovedtrekk positive til et forsøk. Men SV reserverte seg mot tvangsdelen, eller det Ap kaller obligatorisk. Og så sent som i forrige uke så det ut til at det var et flertall i bystyret, inkludert MDG-representanter, som ville komme frem til enighet om et vaksinasjonsforsøk.

— Tillit viktigere enn tvang

Men sist uke hadde endelig MDG bestemt seg. Og i denne ukens bystyremøte var det klart at ingen av Miljøpartiets representanter ville stemme for likevel.

— Det viktigste er tillit mellom folk og myndigheter, kunnskap om vaksinering og flokkimmunitet. Det er denne tilliten som bidrar til å holde andelen i barnevaksinasjonsprogrammet høyt. Derfor støtter vi forsøk som gir kunnskap om hvilke grupper som lar vær å vaksinere barna sine, sier Pål Thygesen.

Miljøpartiets bystyrerepresentant Pål Thygesen erkjenner at vaksinasjonssaken er vanskelig for MDG. — Men vi mener tillit er bedre enn tvang, sier Thygesen. Foto: Tarjei Kidd Olsen

— Men vi vil gå mot alle tiltak som er basert på tvang. MDG kan ikke støtte Ap, SV og Frp, siden forslaget ikke tar nok hensyn til dialog og frivillighet. Det er riktignok tegn som tyder på at for få vaksinerer seg i noen områder, men det er usikkerhet om tallene, sier Pål Thygesen. 

Samlet seg om Rødts forslag

Dermed falt Aps opprinnelige forslag, og heller ikke SVs "oppmykede" forslag samlet flertall. Frp, Ap og SVs 27 representanter ble for knapt i et bystyre som har 59 folkevalgte.

VårtOslo vet at selv om Ap fremsto samlet i vaksinasjonsdebatten i bystyret onsdag kveld, så er det også krefter innad der som var skeptisk til forslaget om obligatorisk vaksinering.

Men samtlige partier, inkludert Høyre, KrF og Venstre, samlet seg om Rødts opprinnelige forslag i vaksinasjonssaken. Forslaget fra Rødt går ut på at byrådet skal utrede hvordan vaksinasjonsprosenten kan økes i Oslo. Og at utredningen bør inneholde argumenter for og mot obligatorisk vaksinering av oslobarn.

Powered by Labrador CMS