Jonas Dahlbergs film 'Notes on a memorial' handler om samme kunstners arbeid med minnesmerket ved Utstarnda som aldri ble noe av. Illustrasjon: Jonas Dahlberg / NTB scanpix
Jonas Dahlbergs film "Notes on a memorial" handler om samme kunstners arbeid med minnesmerket ved Utstarnda som aldri ble noe av. Illustrasjon: Jonas Dahlberg / NTB scanpix

Oslobiennalen viser film om minnesmerket ved Utøya som aldri ble noe av

Oslobiennalens kanskje viktigste oppgave er å vise kunst i det offentlige rom. Men nå vises filmen "Notes on a memorial" - filmen om minnesmerket som aldri ble noe av.

Publisert

I en uke fremover holdes filmprogrammet og seminaret "Where memories are made" i kinosalen i Kunstnernes hus i Wergelandsveien.

Men Oslobiennalen strekker seg både bakover i tid og helt frem til 2024. Opprinnelig er en biennale toårig, fra det italienske ordet som betyr nettopp toårig.

Minnesmerket kostet 13,8 millioner

Men Oslobiennalen er altså et femårig offentlig "kunstprosjekt" med en lang rekke arrangementer, utstillinger, seminarer og filmer.

En av filmene som nå vises i Kunstnernes hus er Jonas Dahlbergs film om minnesmerket over 22. juli-massakren på Utøya. Grunnet kraftige protester fra naboer ble aldri minnesmerket noe av. Men prosessen er dokumentert i Dahlbergs film "Notes on a memorial".

Juryen har kåret den svenske kunstneren Jonas Dahlberg som vinner av konkurransen om å lage minnested etter 22. juli. Nå er prosessen om minnesmerket som aldri ble noe av i stedet blitt til en film. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Juryen har kåret den svenske kunstneren Jonas Dahlberg som vinner av konkurransen om å lage minnested etter 22. juli. Nå er prosessen om minnesmerket som aldri ble noe av i stedet blitt til en film. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Naboene ved Utstranda gikk til sak mot staten og fikk stanset den svenske kunstnerens minnesmerke. Samlet kostet minnesmerket som aldri ble noe av 13,8 millioner kroner, viser tall fra Koro - Kunst i offentlige rom.

Få billetter igjen

Men egentlig er "Notes on a memorial", om kunstverket som aldri ble noe av, svært relevant til den femårige Oslobiennalen. Det er nettopp kunst i det offentlige rom som er et av de viktigste hovedtemaene for det langstrakte kunstprosjektet Oslobiennalen.

I skrivende stund er flere av visningene i Kunstnernes hus, både av Dahlbergs film, andre filmer og seminarer utsolgt. Men det finnes fortsatt billetter igjen utover neste uke. Informasjon om både Oslobiennalen, billeter og programmet på Kunstnernes hus finner du på arrangørens nettsider.

Powered by Labrador CMS