Hektisk da urner med forhåndsstemmer kom til Rådhuset. Kommunikasjonssjef for valg i Oslo, Ingvild Åsgård, forteller at over 150.000 Oslo-velgere har forhåndsstemt. Foto: Arnsten Linstad

Nær fire av ti Oslo-velgere hadde stemt før valglokalene åpnet søndag

� Fredag hadde vi registrert 152.567 forhåndsstemmer i Oslo. Det tallet vil stige når vi får stemmer fra Oslo-velgere som har stemt i andre kommuner, sier kommunikasjonssjef Ingvild Åsgård.

Publisert

Når VårtOslo blir geleidet av en sikkerhetsvakt til mottaket av urner med forhåndsstemmer, er det hektisk aktivitet i hovedstadens rådhus. Store varebiler med urner fulle av forhåndsstemmer ankommer. Sikkerheten er ivaretatt av rådhusets egne vakter og fysiske sperringer. Fotografering av urnene og valgmedarbeidere skjer under oppsyn.

Valgresultater på nett

— Kort fortalt blir alle forhåndsstemmene til kommunestyrevalget manuelt talt opp mandag 9. september. Dette kalles den foreløpige opptellingen og det er tallene fra denne tellingen som blir gjort tilgjengelig etter at valglokalene i Oslo stenger klokken 21 mandag kveld, forklarer kommunikasjonssjef for valget i Oslo, Ingvild Åsgård.

Valgmedarbeidere i Oslo kommune sørger for at urnene med forhåndsstemmer blir fordelt til riktig valgkrets. Foto: Arnsten Linstad

— I den manuelle tellingen blir ikke personstemmer tatt med. Dette tas med når vi gjennomfører den maskinelle tellingen torsdag 12. september. Dette kalles den endelige opptellingen. Resultatene publiseres på valgresultat.no. Valgstyret godkjenner valgoppgjøret fredag 13. september klokken 12, forklarer Åsgård.

Høyest ved stortingvalget i 2017

Fredag var siste dag for å kunne forhåndsstemme, og ved mange av byens 28 forhåndsstemmelokaler var det lange køer av folk. Noen timer senere fikk VårtOslo tilsendt foreløpige tall på fremmøtet.

Lang kø av folk som ville forhåndsstemme ved Rådhusplassens nordvestlige hjørne fredag formiddag. Foto: Arnsten Linstad

— Fredag hadde vi registrert 152.567 forhåndsstemmer i Oslo. Det tallet vil stige når vi får stemmer fra Oslo-velgere som har stemt i andre kommuner. Ved stortingsvalget i 2017 avla 178.520 Oslo-velgere forhåndsstemmer. Det var 48 prosent av alle stemmer i Oslo, sier kommunikasjonssjefen.

— Mens ved sist kommune- og bydelsvalg i Oslo, var det 108.470 mottatte forhåndsstemmer, sier Åsgård.

Dette betyr at i underkant av halvparten av alle som stemmer gjør det før de to valgdagene i Oslo. Både 8. og 9. september er valglokalene åpne. Mandag stenger valglokalene klokken 21.

Husk gyldig legitimasjon

For Ingvild Åsgård og alle valgmedarbeiderne i Oslo er det om å gjøre å få så mange som mulig til å delta i demokratiet. Kommunikasjonssjefen har noen enkle råd til velgerne.

Hit men ikke lenger. VårtOslo fikk lov til å fotografere, men ikke gå frem til urnene med forhåndsstemmer uten å ha med sikkerhetsvakt. Foto: Arnsten Linstad

— Man må ikke ha valgkort for å stemme. Men du må ha gyldig legitimasjon med navn, bilde og fødselsdato. Ikke vær redd for å spørre valgmedarbeiderne i valglokalet om hjelp. Valgmedarbeiderne kan hjelpe deg med alt, bortsett fra hva du skal stemme på. De har taushetsplikt, sier Åsgård.

— Og helt til slutt - husk at det er både kommune- og bydelsvalg i Oslo. Hvis de ønsker å stemme ved begge valgene, må du gjøre det samtidig, legger hun til.

Powered by Labrador CMS