Helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) viser hvor Oslos nye storbylegevakt skal stå klar ved Aker sykehus i 2023. Får helsebyråden det som hun vil, skal alt helsepersonell ved den nye legevakten være vaksinert mot influense lenge før 2023. Foto: Andrè Kjernsli

Helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) vil tvangsvaksinere helsepersonell i Oslo

� Obligatorisk vaksinasjon handler om å sikre at helsepersonell ikke bidrar til å øke risiko for influensa hos mennesker som ofte er spesielt sårbare for smitte, sier helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

Publisert

Det er Oslo legeforenings fagblad Journalen som skriver at både helsebyråd Tone Tellevik Dahl og kommunens smittevernoverlege Tore W. Steen ønsker tvangsvaksinering av helsepersonell i Oslo.

— Det er fryktelig å tenke på at dødsfall kunne vært unngått ved at helsepersonell hadde blitt vaksinert mot influensa, sier smittevernoverlege Steen til Journalen.

Helsebyråd Tone Tellevik Dahl følger opp og sier hun er bekymret over at mange av kommunens helsepersonell ikke er vaksinert mot influensa.

Vaksinasjonsdekningen blant ansatte i kommunens virksomheter varierer i dag for mye, og  ingen virksomheter har god nok dekning. Det bekymrer meg som helsebyråd, sier Tellevik Dahl.

Ap og Frp vil tvangsvaksinere barn

For tiden ligger et forslag om å gjennomføre et forsøk med å tvangsvaksinere barn i Oslo til behandling i bystyret. I dette forsøket er det snakk om å gjennomføre obligatorisk vaksinering med MMR-vaksine på barn. Både Tone Tellevik Dahls partifeller i Aps bystyregruppe og Frps bystyremedlemmer støtter et forsøk med tvangsvaksinering av barn. Men foreløpig nøler SV med å sørge for flertall i bystyret.

Helsemyndighetene anslår at rundt 95 prosent av alle norske barn har tatt MMR-vaksinen. Men Ap og Frp ønsker likevel et forsøk med obligatorisk MMR-vaksinering av barn i Oslo. Illustrasjonsbilde: Hjartat Apotek/Flickr

Men MMR er en gjennomprøvet vaksine mot røde hunder, meslinger og kusma, og har svært få dokumenterte, alvorlige bivirkninger. Influensavaksine er en langt mer kontroversiell vaksine, og skal etter svineinfluensepidemien og massevaksinering høsten 2009 ha ført til narkolepsi hos nordmenn.

56 personer fikk narkolepsi etter vaksinering

72 barn og unge mellom fem og 26 år ble bekreftet rammet av narkolepsi mellom oktober 2009 og utgangen av 2012. Av disse var 56 av pasientene vaksinerte mot influensa mens 16 var uvaksinerte, skriver forskning.no og viser til en studie fra Folkehelseinstiuttet. Høsten 2009 anbefalte Folkehelseinstiuttet nordmenn å vaksinere seg mot svineinfluensa.

— 900 mennesker dør i følge Folkehelseinstituttet hvert år av influensa. Når vi vet at vaksinasjon av helsepersonell kan redusere antall syke, samtidig som altfor få vaksinerer seg, må vi gjøre noe med det, sier Oslos helsebyråd Tone Tellevik Dahl til Journalen.

Helsebyråd møter motstand fra helsepersonell

Leder av Oslo sykepleierforbund, Line Orlund. Foto: Syekpleierforbundet

Men helsebyråden møter motstand fra både sykepleiere og Folkehelseinstiuttet. Sykepleierforbundet i Oslo mener det er drøy kost å tvinge helsepersonell til å vaksinere seg.

— Det er et stort inngrep i privatlivet dersom folk tvinges til å ta vaksine, sier fylkesleder i Oslo sykepleierforbund Line Orlundtil NRK Dagsrevyen.

Heller ikke Folkehelseinstiuttet er tilhenger av vaksinetvang. I Oslo er omlag 40 prosent av helsepersonellet vaksinert mot influensa. Men kommunens mål er at 75 prosent av alle ansatte skal ha beskyttelse gjennom vaksinering.

— Vi er prinsipielt sett ikke tilhengere av pålagt vaksinasjon. Det er veldig mange andre tiltak man kan prøve før man behøver å pålegge vaksinering. Jeg tror det viktigste er at folk får skikkelig informasjon, sier Kjersti Margrethe Rydland, som er seniorrådgiver ved FHIs Avdeling for influensa.

Powered by Labrador CMS