Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Nå er det formelt klart at MDG tar over vervet som leder av bydelsutvalget også i bydel St. Hanshaugen. Mandag kveld signerte Ap, SV og MDG den politiske samarbeidsavtalen som også sikrer at Ingrid R. Fjellberg blir BU-leder i fire år.
— Men selv om Ap, SV og MDG har flertall ønsker vi å fortsette den gode tradisjonen med å søke bredest mulig flertall bak sakene, sier Fjellberg til VårtOslo.
-- MDG har i fire år styrt bydel St. Hanshaugen sammen med Høyre og Venstre. Hva var det som gjorde at dere vendte dere til Ap og SV nå?
— Vi hadde innledende samtaler også med Høyre og Venstre. Men vi opplever at vi får litt mer gjennomslag for MDGs politikk sammen med Ap og SV. Det er jo også partiene vi styrer sammen med i byråd. Samtidig er det ikke nødvendigvis sånn at vi alltid vil være enig med byrådet. Vi er her for innbyggerne i bydel St. Hanshaugen først og fremst, sier MDGs nyvalgte leder av bydelsutvalget.
Ingrid R. Fjellberg er opprinnelig fra Tjøme i Vestfold og har bare bodd i Oslo i to år. Men har likevel fartstid bak seg fra bystyret i Bergen. Riktignok er det et amputert opphold som politiker i byen mellom de syv fjell. Hun ble syk og som en del av en egenbehandling valgte den unge MDG-politikeren en litt utradisjonell resept.
Iløpet av fire måneder, tre uker og en dag gikk hun nesten hele Norge på langs.
— Jeg hadde egentlig ikke gått noe særlig på tur før. Men jeg gikk fra Nordkapp til Verdens Ende på Tjøme.
— Du må jo ha en stålvilje uten like som la ut på en sånn tur uten å være gjennomtrent?
— Ja, vel, det var jo bare å gå da jeg var i gang. Jeg er litt sånn som kaster meg ut i ting. Og det er egentlig det jeg gjør nå også. Kaster meg ut i det som leder av bydelutvalget på St. Hanshaugen, sier Ingrid R. Fjellberg.
I samarbeidsavtalen mellom de tre rødgrønne partiene er det mye som speiler både Ap/SV/MDG-byrådets politikk, og lignende samarbeidskonstellasjoner i de fire andre sentrumsbydelene der MDG nå sitter i førersetet.
Men på et punkt skiller den rødgrønne samarbeidserklæringen i bydel St. Hanshaugen seg ut. MDG, Ap og SV er har nemlig meislet ut en helt ny byutviklingspolitikk på bydelsnivå.
— Ingen har hatt bydelsplaner for byutvikling tidligere. Riktignok er vi som bydel først og fremst en høringsinstans og ikke besluttende i byutviklingssaker, men vi vil påvirke byutviklingen i bydel St. Hanshaugen, sier Fjellberg.
Ingen andre sentrumsbydeler har så store og omfattende endringer foran seg på byutviklingsfeltet som St.Hanshaugen de kommende årene. I bydelen ligger Ullevål sykehus, som kan bli nedlagt. NRK skal flytte fra Marienlyst, og hele området som til nå har vært okkupert av kringkastingsgiganten skal omreguleres og selges. I tillegg er Veterinærhøyskolen på Adamstuen også snart fraflyttet. Og Deichmanske hovedbibliotek flyttes fra Hammersborg til Bjørvika.
Les også: Teodor Bruu (25) blir Oslos yngste leder av et bydelsutvalg og den første fra MDG
Hva som skjer med disse store arealene når de er fraflyttet er ikke avgjort. Men i samarbeidsavtalen mellom de rødgrønne partiene i bydel St. Hanshaugen står det:
"Bydelen skal være en aktiv pådriver for lokal medvirkning i alle store plan- og byggeprosjekter i bydelen, som Veterinærhøyskole- og Marienlystområdene, og være en pådriver for å sikre fortsatt sykehusdrift på Ullevål."
Dermed går Ap, SV og MDG på St. Hanshaugen lenger enn byrådspartiene Ap, SV og MDG. De går kun inn for å utrede Ullevål sykehus, ikke å jobbe mot en nedleggelse. Både SV og MDG gikk i valgkampen mot en nedleggelse av sykehuset.
Men Ap er dypt splittet i saken. Partiets sentrale ledelse og ledelsen i Oslo Ap støtter bygging av nytt sykehus på Gaustad og med det en nedleggelse av Ullevål. Men på grasrota og i bydelspartiene murres det. Og nå står de rødgrønne i Ullevåls hjembydel St. Hanshaugen samlet mot nedleggelse.
Et annet punkt i samarbeidsavtalen mellom MDG, SV og Ap som skiller seg ut er punktet om å anlegge en såkalt "bykube".
"Bydelen skal etablere et en lokal Bykube: et eget bydelsdrivhus der det dyrkes frem planter til bydelens parker, og som i tillegg tilbyr planter, opplæring og veiledning om urbant landbruk."
— Vi vil ha slutt på at det for eksempel kjøpes inn blomster og planter til parken som kastes, sier BU-leder Ingrid R. Fjellberg.
— Nå sitter MDG som største parti og med ledervervet i fire av Oslos fem sentrumsbydeler. Samlet bor det omlag 365.000 mennesker i de fem bydelene. Hvordan vil folk merke at MDG har økt innflytelse?
— Det betyr at folk skal få mer av den grønne politikken. Vi vil gjøre bydelene til steder der folk kan bli boende og ikke flytte fra. Det betyr blant annet å jobbe for flere bilfrie gater og torg, sier Fjellberg.