� I to og et halvt år har jeg slåss mot boligkontoret i bydel Gamle Oslo, sier Johanna Engen. Nå vil kommunen bruke namsmannen til å kaste henne ut. Foto: Privat

Minstepensjonist Johanna (70) kastes ut av kommunal bolig. Tvangsflyttes til dyrere leilighet

Oslo kaller seg byen med det store hjertet. Men minstepensjonist Johanna Engen opplever ikke mye hjerterom fra bydel Gamle Oslo og kommunen.

Publisert

I flere år har Johanna Engen bodd i den kommunale leiligheten i Brinken på Kampen. Men nå må Johanna ut. Oslo kommune har bedt namsmannen sørge for at den snart 70 år gamle minstepensjonisten blir kastet ut.

— To og et halvt års kamp mot Oslo kommune og boligkontoret i bydel Gamle Oslo har ført til redusert helse, både fysisk og psykisk, sier Johanna Engen.

Tvangsflyttes til dyrere leilighet

Nå vil boligkontoret i bydel Gamle Oslo tvangsflytte minstepensjonisten til en dyrere leilighet. Hvorfor? Jo, den nye leiligheten er mindre. De kommunale byråkratene i bydel Gamle Oslo mener den drøyt 40 kvadratmeter store leiligheten Johanna Engen har når er for stor.

Det betyr ingenting at den snart 70 år gamle minstepensjonisten har hatt en tilknytning til Kampen og nærområdet i et kvart århundre. Byråkratiet er nådeløst. Regler er til for å følges. Nå må hun tvangsflyttes, er beskjeden minstepensjonisten har fått.

� Man tvangsflytter ikke eldre mennesker med varig behov for kommunal utleiebolig, sier SVs bystyrepolitiker Ivar Johansen. Foto: Arnsten Linstad

Det er SV-politiker og bystyremedlem Ivar Johansen som nå omtaler saken på sin blogg.

— Man tvangsflytter ikke eldre mennesker med varig behov for kommunal utleiebolig rundt i byen, ut fra at noen andre angivelig har behov for boligen. Vi har alle behov for en stabil boligsituasjon, men noen har kanskje mer behov for dette enn andre, skriver Ivar Johansen på sin blogg.

— Eldre skal ikke kastes ut

I mars i fjor tok Johansens partifelle, daværende sosialbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), affære og endret instruksen og regelverket slik at mennesker som Johanna Engen skulle kunne bli boende i sine kommunale leiligheter.

Men i sommer har likevel boligkontoret i bydel Gamle Oslo gått til namsmannen for å få kastet ut minstepensjonisten. Til tross for at Johanna Engen er av den oppfatning at regelverket, som ble endret av Inga Marte Thorkildsen i fjor, gir henne borett i leiligheten i Brinken.

— I de nye reglene heter det at folk over 60 år med dårlig helse og lang botid ikke skal kastes ut. Jeg oppfyller alle kriteriene. Dette tok ikke boligkontoret i bydel Gamle Oslo hensyn til. I stedet har de sendt nye varsler om utkastelse, forteller Johanna Engen.

Bydelen hevder reglene blir fulgt

Leder av bydelsutvalget i Gamle Oslo, Line Oma (Ap), sier hun ikke kan gå inn og behandle enkeltsaker.

— Det er trist å lese om Johanna Engen, og jeg forstår at hennes situasjon er vanskelig. Men på generelt grunnlag kan jeg si at jeg håper bydelen og beboere kan finne løsninger som oppleves som rimelige i slike saker, sier Oma til VårtOslo.

Leder av bydelsutvalget i Gamle Oslo, Line Oma. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Lederen i bydelsutvalget opplyser at bydelsdirektøren i Gamle Oslo har orientert bydelspolitikerne om at administrasjonen følger instruksene som i sin tid ble gitt fra daværende sosialbyråd Inga Marte Thorkildsen. Og, i følge bydelsdirektøren, skal boligkontoret i bydel Gamle Oslo ha opptrådt etter de instruksene som er gitt.

— Bydelsutvalget vedtok før sommeren en forutsetning om at flyttevedtak for personer over 65 år, som ikke er effektuert, behandles etter de nye instruksene til forskriftene dersom ny søknad fremmes, sier Line Oma.

Dermed er saken om Johanna Engen rykket tilbake til start. Ut fra de opplysningene VårtOslo sitter med så langt, kommer bydel Gamle Oslos boligkontor og kommunen til å bruke namsmannen for å få kastet ut den snart 70 år gamle minstepensjonisten. Og deretter tvangsflytte henne til en dyrere leilighet.

Powered by Labrador CMS