De tre snublesteinene som er utsatt for hærverk. Snublesteinene er brosteiner som ligger i bakken utenfor steder hvor deporterte norske jøder bodde. De er til minne om ofrene for folkemordet på jødene under andre verdenskrig. Foto: Birgitte Lerheim

Snublesteiner til minne om folkemordet på jødene ble malt over på St. Hanshaugen

Tre snublesteiner i nærheten av den jødiske synagogen på St. Hanshaugen ble malt over før helgen. Nå blir tilgrisingen anmeldt som hatkriminalitet.

Publisert

Birgitte Lerheim, førsteamanuensis i teologi ved Universitetet i Oslo, bor på St. Hanshaugen og oppdaget fredag at tre snublesteiner var malt over slik at navnene på personene ikke syntes.

Anmeldes som hatkriminialitet

Nå sier hun til avisen Vårt Land at vil hun har bestemt seg for å anmelde saken som hatkriminalitet.

Snublesteinene til familien Lasnik i Hertzbergsgate 7B. Flere steder i Oslo er det lagt ned steiner til mine om norske jøder som ble drept i Holocaust.  Foto: Thor Langfeldt

— Synagogen er en gammel og viktig del av vårt nabolag. Det har gått jødiske barn på den lokale skolen som ikke alltid har hatt det like lett der. Nabolaget her på St. Hanshaugen har både et spesielt forhold til og et spesielt ansvar for våre jødiske naboer, sier Lerheim.

— Forferdelig trist

Snublesteinene er brosteiner som ligger i bakken utenfor steder hvor deporterte norske jøder bodde eller arbeidet før de ble ført ut av landet. De er en del av et internasjonalt prosjekt til minne om ofrene for folkemordet på jødene under andre verdenskrig.

— Jeg går jo ofte forbi synagogen i Bergstien, som ligger i mitt nabolag. Der er det nesten alltid en politibil. Og det er forferdelig trist at mine jødiske naboer må ha politibeskyttelse for å kunne be. Samtidig er jeg jo selvfølgelig glad for at vi bor i et land der vi får den beskyttelsen, sier Birgitte Lerheim til VårtOslo.

Powered by Labrador CMS