Espen Andreas Hasle (KrF) og Aina Stenersen (Frp) ytterst til venstre sammen med deltakere på Frelsesarmeens Jobben utenfor Rådhuset. Foto: Arnsten Linstad

- 25 rusavhengige uten dagtilbud etter de rødgrønnes kutt til Frelsesarmeens Jobben i Gamlebyen

For fjerde år på rad ville de rødgrønne partiene kutte i kommunens støtte til Frelsesarmeens Jobben. Nå kan 25 rusavhengige miste sitt dagtilbud fra nyttår.

Publisert

— Det er selvfølgelig trist men slik situasjonen er nå vil det ikke være mulig å sysselsette 80 personer hver dag. Vi må redusere, sier leder for Frelsesarmeens rusomsorg i Oslo, Frode Woldsund.

Ett av flere arbeidstreningstiltak i regi av Jobben i Arups gate er BiJobben. Et jobbtiltak som fikk stor oppmerksomhet da de vant prestisjeprisen Norges beste honning i høst.

Under festivalen Matstreif ble rett og slett rusavhengige norgesmestere i honningproduksjon.

Rødgrønne kuttforslag fire år på rad

Nå bekrefter Frode Woldsund at Frelsesarmeen kan bli tvunget til å legge ned prosjektet.

— Biprosjektet vil muligens også legges på is, sier han.

Iløpet av fire år med rødgrønt styre i landets hovedstad har Jobben blitt foreslått kuttet med over fire millioner kroner i forhold til hva Frelsesarmeen fikk da de borgerlige partiene styrte byen. Og de to siste årene har Rødt sikret bystyreflertall for Ap, SV og MDGs kutt.

� Gamlebyen og Grønland kommer til å flyte over av søppel når byrådet kutter oss i Jobben, sier Anette. I 15 år har hun hatt e rusfritt dagtilbud hos Frelsesarmeens Jobben. Foto: Arnsten Linstad

Omtrent samtidig med at bystyreflertallet Ap, SV, MDG og Rødt onsdag kveld vedtok å kutte omlagt 1.4 millioner kroner i kommunal støtte til Jobben, sto byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og ble intervjuet av TV2 om det åpne rusmiljøet rundt Brugata og Storgata.

Penger til flere vektere i Brugata

Nå skal det settes av 10 millioner kroner til blant annet flere vektere for å få bukt med problemene ved det åpne rusmiljøet, lovet byrådslederen.

Og i bystyret vedtok hans partifeller sammen med SV, MDG og Rødt byrådets kutt i støtten til Frelsesarmeens Jobben.

— Her i Brugata ser vi åpenlys omsetning av harde stoffer. Fra mandag av kommer vi til å ha mye mer tilstedeværelse. Også av helsefag- og miljøterapeuter og andre i området her slik at man ikke overlater ansvaret for problemene til butikkansatte på Gunerius, sa byrådsleder Raymond Johansen til TV2 onsdag kveld.

— Sinne, sorg og frustrasjon

Byrådslederens løfte om 10 millioner kroner til å bekjempe det åpne rusmiljøet i Brugata samtidig som kommunen kutter i rusavhengiges rusfrie dagtilbud hos Frelsesarmeens Jobben får Frode Woldsund til å reagere.

—  Det snakkes om store utfordringer rundt det åpne rusmiljøet i Brugata, løsningen til byrådet er blant annet mer vektere. Nå vil de få ytterligere rusavhengige som vil henge i Brugata. Frelsesarmeens løsning er aktivitet som vi vet fungerer.

Krfs Espen Andreas Hasle (KrF) og James Stove Lorentzen (H) i samtale med Anette fra Jobben. Foto: Arnsten Linstad

— Jeg snakket med flere av våre deltagere i dag. De føler sinne, sorg og frustrasjon.

— De blir ikke bedre når Raymond Johansen skal iverksette strakstiltak på 10 millioner kroner for å jage vekk rusavhengige fra Brugata. Fra 1. januar vil han få 25 flere som de må jage vekk, sier Frode Woldsund.

— Kutt vi ikke har råd til

De borgerlige partiene Høyre, Frp, Venstre, KrF og FNB slåss alle for at kommunens støtte til Jobben og Frelsesarmeen skulle opprettholdes.

Men måtte gi tapt mot bystyreflertallet bestående av Ap, SV, MDG og Rødt.

— Dette fortjener ikke mennesker med rusproblemer i Oslo. Vi ser at den åpne russcenen i Brugata er et problem for både butikker og folk. Da trenger vi mer, ikke mindre tilbud om dagtilbud. Tilbud som kan gi verdighet og mulighet til å trappe ned rusen, sier KrFs bystyrerepresentant Espen Andreas Hasle.

— Det dagtilbudet gir Jobben til omlag 80 rusavhengige hver dag. I tillegg til at de gjør viktige jobber for Oslo. Dette har ikke Oslo råd til å kutte i, sier Hasle.

Powered by Labrador CMS