Hvem får denne utsikten gratis i 10 år? KLP eiendom vil ha idékonkurranse for å finne en verdig organisasjon eller bedrift til å være i 'verdens mest miljøvennlige' bygg. Illustrasjon: Kristin Jarmund/C.F. Møller/Rodeo arkitekter
Hvem får denne utsikten gratis i 10 år? KLP eiendom vil ha idékonkurranse for å finne en verdig organisasjon eller bedrift til å være i "verdens mest miljøvennlige" bygg. Illustrasjon: Kristin Jarmund/C.F. Møller/Rodeo arkitekter

Konkurranse med original premie: Hvem får Oslos beste utsikt gratis i 10 år?

Når Post-terminalen i Schweigaardsgate rives, vil det miljøvennlige høyhuset BG14B reise seg, opplyser KLP eiendom. � Vi skal åpne opp mot Akerselva og Bjørvika, sier utviklingsdirektør Eskild Rolstad.

Publisert

— I forbindelse med utbyggingen av det nye høyhuset vil vi ha en idékonkurranse om hvem som fortjener toppetasjen i det kombinerte kontor- og hotellbygget gratis i 10 år, sier Eskild Rolstad til VårtOslo.

I flere tiår har området mellom Schweigaardsgate og Oslo S vært utskjelt som stygt og utrivelig. Samtidig er området attraktivt på grunn av nærheten til både sentralstasjonen, bussterminalen, T-bane og trikk.

Vil ikke ha bar i toppetasjen

Nå planlegger KLP eiendom å bygge et kombinert hotell- og kontorbygg som er planlagt høyere enn Radisson Blu Plaza hotell med sine 117 meter. Nøyaktig hvor høyt det blir avklares først når planprosessen er avsluttet. Men høyhuset kan bli Oslos høyeste og rage 135 meter over bakken. Og bygget blir helt spesielt, ifølge KLP.

Nøyaktig hvor høyt bygget i Schweigaards gate blir er ikke helt avgjort. Først må planprosessen fullføres. Men høyt blir det. Trolig byens høyeste. Her er det nemlig politisk vilje til fortetting med høyhus. Illustrasjon: Kristin Jarmund/C.F. Møller/Rodeo arkitekter
Nøyaktig hvor høyt bygget i Schweigaards gate blir er ikke helt avgjort. Først må planprosessen fullføres. Men høyt blir det. Trolig byens høyeste. Her er det nemlig politisk vilje til fortetting med høyhus. Illustrasjon: Kristin Jarmund/C.F. Møller/Rodeo arkitekter

— Vi har som mål at BG14B skal bli det mest bærekraftige og miljøvennlige høyhuset i verden. Det vil vi at toppetasjen skal avspeile. Vi vil ikke ha bar eller kafé i toppetasjen. Derfor utlyser vi en åpen konkurranse der alle kan delta. Vi er på jakt etter hvem som fortjener å holde til i toppetasjen vår, sier utviklingsdirektør Eskild Rolstad i KLP eiendom.

— Dette skal være en lavterskel-konkurranse. En fjerdeklasse på en barneskole kan delta. Og de kan vinne. Eller en klasse fra en videregående skole. Eller egentlig hvem som helst. Vi vil ha en så åpen konkurranse som mulig. Derfor er alle invitert til å delta, sier Rolstad.

— Toppetasje til noe samfunnsnyttig

Utviklingsdirektøren og KLP eiendom går nå ut og inviterer til konkurransen både på Facebook og sine egne nettsider.

Utviklingsdirektør i KLP, Eskild Rolstad. Foto: KLP
Utviklingsdirektør i KLP, Eskild Rolstad. Foto: KLP

— Oslos beste utsiktspunkt fortjener å fylles med et samfunnsnyttig formål. Nå skal tidenes idékonkurranse avgjøre hvordan. Vi ønsker en ny fortelling om Oslos taklandskap, som handler om noe mer enn fin utsikt, barer og VIP-parties. En fortelling for dagene som kommer, skriver KLP på sidene sine.

— BG14B får en beliggenhet som gjør at det skal være miljøvennlig og bærekraftig. Derfor ser vi for oss at konkurransen kan ha noe med de utfordringene vi har med klima og miljø, sier utviklingsdirektør Rolstad.

Gamle Postens brevsenter kalles ofte bygget, som ligger på tomta i dag, skal rives helt. Også riveprosessen skal være bærekraftig og miljøvennlig, sier KLP. Selve tomta er på omlag 9,3 mål og grenser til Nylandsbrua og den nedre delen av Akerselva, som ligger skjult i en kulvert det siste strekket ut mot Bjørvika.

Åpner elva under Nylandsbrua

— Vi vil åpne opp mot Akerselva og frigjøre elvestrekket langs vår tomt slik at folk kan gå og sykle til Operaen og nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Slik er vi med på å åpne opp en del av byen og gjør det grønnere. BG14B skal trekkes omlag 20 meter tilbake fra elvebredden og parkelementer samtidig som det blir mulig å gå og sykle, forklarer Eskild Rolstad.

— Vi ønsker å tilby 10 års gratis leie til et konsept og et innhold som kan flytte inn i det som kan bli Oslos høyeste etasje. Tre vinnere kåres av en sammensatt jury, der hver vinner tildeles en premiesum på 100 000 kroner, og fristen for innlevering er 15. september, forklarer KLP-direktøren.

Powered by Labrador CMS