Marianne Borgen (SV), Raymond Johansen (Ap) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) etter at byrådserklæringen fra Østmarksetra er undertegnet i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

MDG nesten jevnstore med Ap i ny Oslo-måling. Bomprotestparti får nær åtte prosent

Det går mot en valgthriller av de sjeldne i Oslo dersom de siste målingene slår til. I NRK og Aftenpostens nye måling er det Senterpartiet som er på vippen med en bystyrerepresentant, og avgjør om byen blir rødgrønn eller blå.

Publisert

MDG får 16,7 prosent i målingen junimålingen Norstat har gjort for Aftenposten og NRK. Det betyr at MDG puster byrådsleder Raymond Johansen og Ap i nakken. Oslo Arbeiderparti får en oppslutning på 19,9 prosent.

Det  betyr at det er knappe 3,2 prosentpoeng som skiller Ap og MDG. Samtidig viser NRK/Aftenpostens Norstat-måling at Senterpartiet er inne med en representant. Dermed kan det bli Sps førstekandidat Bjørg Sandkjær som avgjør om det blir fortsatt rødgrønt styre eller borgerlig i Oslo. Forutsatt at Norstat-målingen speiler valgresultatet til høsten.

Ap blør velgere

SV og Rødt får henholdsvis 5,8 og 7,1 prosent oppslutning i Norstat-målingen. SV opplever en tilbakegang på hele 3,4 prosentpoeng siden april, mens Rødt har knapp reduksjon i oppslutning på 0,3 prosentpoeng.

Høyres Eirik Lae Solberg må belage seg på støtte fra bompengeprotestantene i FNB dersom han NRK og Aftenpostens junimåling for Oslo speiler valgresultatet til høsten. Foto: Arnsten Linstad

Høyre får 27,5 prosent oppslutning i målingen. Det er en tilbakegang på 3,4 prosentpoeng siden Aftenpostens forrige måling i april. Men Høyre svekkes mindre enn Ap, som går tilbake hele 7,9 prosentpoeng.

På borgerlig side får KrF og Venstre henholdsvis 2 og 4,3 prosent oppslutning. Endringene for de to partiene i borgerlig blokk er minimale siden april. KrF har 0,1 prosentpoengs tilbakegang, mens Venstre går tilbake 0,2 prosentpoeng. Heller ikke Frp blør så mye som partiet fryktet med kun en tilbakegang på 0,5 prosentpoeng siden april. Fremskrittspartiet ligger stabilt på over 5 prosent oppslutning i målingen.

Bomprotestparti får høy oppslutning

Men det er bomprotestpartiet FNB, Folkeaksjonen nei til bompenger, som fosser frem og får 7,9 prosent oppslutning.

Aftenpostens måling gir en mandatfordeling i bystyret der det er nærmest dødt løp mellom rødgrønn og borgerlig blokk. Forutsatt at FNB regnes inn på borgerlig side. Partiet har signalisert at de er mot eiendomsskatt, for privatisering av både barnehager og omsorgstjenester, og ikke minst kraftig mot det sittende byrådets miljøpolitikk.

Dermed er det Senterpartiets første bystyrerepresentant siden avdøde Arne Haukvik sist representerte Sp i perioden 1991 til 1995, som i målingen sitter på vippen og avgjør om Aps Raymond Johansen eller Høyres Eirik Lae Solberg er byrådsleder.

Hvem støtter Sp?

I bystyret er det 59 representanter. Dagens byrådspartier Ap, SV og MDG får sammen med Rødt 29 mandater i målingen. Mens Høyre, Frp, Venstre og KrF sammen med FNB også får 29 mandater. Utenfor dette regnestykket er altså Sp med førstekandidat Bjørg Sandkjær. Hun kaprer det siste mandatet og havner på vippen.

Sist Senterpartiet satt i bystyret, medavdøde Arne Haukvik i perioden 1991 til 1995, var Sp definert inn i den borgerlige blokken i Oslo.

Men siden den gangen har Sp sittet i regjering med Ap og SV. Og på nasjonalt nivå har partiet gitt tydelig ønske om et regjeringsskifte som ville gitt Ap og Jonas Gahr Støre statsministerposten. Men i Oslo er ingenting avgjort før etter valget.

Powered by Labrador CMS