Byrådet snur opp ned på praksisen som har vært i Oslo kommune til nå: At det har vært vegetarianere og veganere som måtte forhåndsvarsle hva slags mat de ville spise.

Direktiv fra byrådet: Fra nå av blir det vegetarmat ved kommunale arrangementer i Oslo

Det rødgrønne byrådet har sendt direktiv til alle kommunale virksomheter: Fra nå er det vegetarmat som er standard ved alle arrangementer. — Dette kravet fra byrådet er ikke noe annet enn intolerant, raser Frp.

Publisert

— Vegetarmat skal være standardvalget på kommunale arrangementer. At vegetarmat skal være standardvalget betyr at det er vegetarisk mat som serveres, heter det i brevet sendt fra byrådet til alle kommunale virksomheter i Oslo.

— Med mindre gjesten ber noe annet, heter det i direktivet datert 3. januar i år.

— Intolerant fra en liten politisk elite

Dermed gjør Ap/SV/MDG-byrådet som de lover i sin politiske plattform for den inneværende perioden.

Byrådet snur opp ned på praksisen som har vært i kommunen til nå: At det har vært vegetarianere og veganere som måtte forhåndsvarsle hva slags mat de ville spise.

Direktivet er sendt ut til alle bydeler, alle etater, alle kommunale foretak og til bystyrets sekretariat.

Og det vekker kraftige reaksjoner fra Fremskrittspartiet.

— Verden blir ikke annerledes selv om byrådet forsøker å si at ned er opp, og opp er ned. Fisk og kjøtt er kjernen i sunne måltider for de aller fleste, mener Lars Petter Solås (Frp).

— Dette kravet fra byrådet er ikke noe annet enn intolerant. En liten del av den politiske eliten vil av ideologiske grunner ikke godta at de aller fleste tar andre matvalg enn dem selv, sier bystyrerepresentant Lars Petter Solås (Frp) til VårtOslo.

— Det blir enda mer absurd når de pålegger alt fra brannvesenet til gravferdsetaten å late som om alle foretrekker nøttestek, sier Solås.

— Frp får ta seg en bolle - de er vegetariske

Men der Frp protesterer, jubler MDG. Det er ingen hemmelighet at det er MDG som har vært pådriveren i byrådet for å få gjennom kostholdsendringen, fra kjøtt til vegetarisk, i kommunale virksomheter.

— Boller er vegetariske. Og jeg tror nok Frp-representant Solås burde ta seg en. At vegetarmat skal være standardvalg gjelder kommunale arrangementer, og ikke for eksempel kantina på en brannstasjon, sier bystyrerepresentant Arne Haabeth (MDG).

— Byrådet «presser» ikke gjennom vegetarmat, men gjør altså dette til standardvalget. Svært mange spiser stadig vekk vegetariske måltider uansett, og flere og flere ønsker å gjøre det oftere. Dette går nok helt fint, sier Haabeth.

Han legger til at MDG har som mål å halvere kjøttforbruket, for dyrevelferd, folkehelse, miljø, og for klima.

Direktivet sendt til 55 kommunale virksomheter

Arne Haabeth (MDG).

— Dette er ikke symbolpolitikk, her går kommunen foran og viser at dette kan være god og sunn mat, også til arrangementer. Men kjøtt vil neppe sløyfes helt noen gang, mener Arne Haabeth.

I direktivet fra byrådet understrekes det at det ikke er forbudt å servere kjøtt eller fisk.

Men at vegetarmat skal være standardvalget på kommunale arrangementer.

— Ved servering av buffet eller fingermat innebærer også føringen i byrådsplattformen å snu på dagens praksis. Det betyr at det er vegetarmat som er hovedelementet i buffeten eller fingermaten, men det kan være kjøtt eller fisk tilgjengelig for de som ønsker det, heter det i direktivet sendt ut til samtilige 55 virksomheter i Oslo kommune.

— Fisk og kjøtt er kjernen i sunne måltider

Men om det tillates kjøtt eller fisk er ikke godt nok for Fremskrittspartiet og Lars Petter Solås.

— Verden blir ikke annerledes selv om byrådet forsøker å si at ned er opp, og opp er ned. Fisk og kjøtt er kjernen i sunne måltider for de aller fleste. Det er ikke ideologi, men slik den virkelige verden er, sier Frp-politikeren.

— Det er også en helserisiko forbundet med å spise for lite kjøtt og meieriprodukter. Nylig uttalte professor Ian Givens ved Institute for Food, Nutrition and Health ved universitetet i Reading i Storbritannia at spesielt for kvinner var det en helserisiko ved å kutte ut kjøtt og meieriprodukter, sier Solås.

Powered by Labrador CMS