DEBATT

Reebecca Syse
– Jeg har fått en hverdag hvor jeg kan bistå og hvor jeg føler meg sett og verdsatt. Jeg er veldig takknemlig og vil bare si: Dette trenger vi mer av, sier Reebecca Syse.

– Jeg unner ingen å sitte hjemme i konstant usikkerhet om når de kommer ut i jobb. Vi trenger flere arbeidstilbud

Jeg satt hjemme i nærmere ett år uten jobb før jeg fikk muligheten jeg har nå. Jeg sliter med en mild utviklingshemming og har til tider smerter i kroppen. Etter først å ha sittet hjemme og nå fått denne jobben, setter jeg mer pris på livet.

Publisert

Det er bred enighet om at vi skal engasjere flest mulig i arbeidslivet. Dette er viktig, for hvis det er mange som ikke arbeider selv om de faktisk er arbeidsføre, går jo ikke samfunnet rundt.

Dessuten er det sunt å få bruke kreftene sine. Heldigvis finnes det flotte eksempler på at vi får det til. Slike steder trenger vi flere av.

Jeg vil fortelle om en bedrift som heter OPT, som er kort for Oslo Produksjon og Tjenester. Den ligger på Økern og tilbyr tilrettelagt arbeidstrening for både unge og eldre voksne som enten er uføretrygdet eller trenger ekstra hjelp med å komme ut i arbeidslivet.

OPT er eid av Oslo kommune og har ca. 250 fast ansatte, med alt fra vaskeri og sømavdeling til tre og tekstil, kantine og pakking og profilering. Jeg jobber selv på vaskeriet på OPT og har hatt en kjempefin opplevelse.

Setter mer pris på livet

Jeg velger å rette fokuset mitt mot akkurat OPT siden jeg opplever at de er flinke til å legge til rette for ulike muligheter for arbeidstrening. OPT hjelper ikke minst til med å utforske mulighetene til å komme tilbake i fast jobb.

Jeg satt hjemme i nærmere ett år uten jobb før jeg fikk denne muligheten jeg har nå. Jeg sliter med en mild utviklingshemming og har til tider smerter i kroppen. Disse gjorde at jeg ikke var klar for 100 prosent arbeid.

Jeg fikk hjelp av NAV til å finne OPT og får som midlertidig ufør muligheten til å jobbe akkurat så mye at det er passe for meg. Jeg unner ingen å sitte hjemme i konstant usikkerhet om når de kommer ut i jobb – enten det er for første gang eller for tiende gang.

Etter først å ha sittet hjemme og nå fått denne jobben, setter jeg mer pris på livet. Tidligere jobbet jeg en periode i barnehage, og jeg er også veldig takknemlig for muligheten jeg fikk der.

Slitsom ventetid

Det er dessverre ikke alle steder i landet vårt som har samme arbeidstilbud som OPT, eller som har plasser nok til dem som trenger det. Derfor skriver jeg om dette viktige temaet.

Jeg ser for meg at det er mange der ute som har en eller annen type utviklingshemming eller som er uføretrygdet, og som sitter og venter på jobb. Den ventetiden kan være slitsom. Derfor er det så viktig å vite om mulighetene og å arbeide politisk for å skape flere slike muligheter.

Alle kan bidra

For mange blir ventetiden så lang eller tilbudet så utilgjengelig at man velger ikke å jobbe. Da går vi som samfunn glipp av viktige ressurser. Alle har noe de kan bidra med.

Om man så jobber bare noen få timer i uken, er det mye hver enkelt kan få til. Det er en viktig mulighet både for den enkelte og for samfunnet som helhet.

Fint er det også at man får en liten bonuslønn som ikke overstiger uføregrensen. Jeg har fått en hverdag hvor jeg kan bistå og hvor jeg føler meg sett og verdsatt. Jeg er veldig takknemlig og vil bare si: Dette trenger vi mer av.

Powered by Labrador CMS