Antonella Durante bor i et stort og gammelt hus på Grefsen med ektemannen og datteren. Foto: Naimo Kahiye

Napolitanske Antonella Durante (44) bor på Grefsen og er ute med sin andre barnebok om miljø

Antonella Durante er mor til Nina, jurist fra Italia, forfatter i Norge, huseier på Grefsen og miljøforkjemper. Nå har hun gitt ut den andre boken om miljøagenten Nina.

Publisert

– Jeg har levd flere liv samtidig, som jurist i Italia, som forfatter i Norge. Det viktigste er å spørre seg selv hva man vil gjøre og om man er fornøyd, sier Antonella Durante (44) når hun tenker over livet sitt.

Antonella er fra Napoli, Italia. Hun har en doktorgrad i europeisk arbeidsrett, har undervist ved Universitetet i Italia og jobbet som frivillig ungdomsarbeider i flere år. For seks år siden flyttet hun til Norge sammen med sin mann, som er halvt italiensk, halvt norsk.

Kaffe er nødvendig

Det er tidlig en onsdag morgen. Høsten har endelig kommet med sitt uforutsigbare vær. I dag er det kjølig og fuktig idet vi møtes over en kaffekopp. Durante bestiller en enkel cappuccino, og til min overraskelse betaler hun for begge. Hun forklarer at dette er helt vanlig i Italia.

– Kaffe er veldig viktig i Italia og et nødvendig element ved sosiale begivenheter. Det er vanlig å betale for den andre når man nettopp har møttes. Det er også mulig å betale en kaffe til en annen på forhånd, slik at en hjemløs eller fattig person kan gå og få seg en kaffe når som helst.

Durante setter seg ned og tar fram den første boken i serien «Nina tenker miljø». Den første boken handler om gjenbruk, den andre om plast og kom ut i år. Hovedkarakteren er oppkalt etter Durantes datter Nina, og boken inkluderer mye av det Durante vil datteren skal lære.

Bøkene til Antonella er inspirert av datteren Nina, som er blitt miljøagent og opptatt av kildesortering. Foto: Privat

Barn forstår tegninger

Da paret først flyttet til Norge, arvet ektemannen besteforeldrenes hus. Huset var stort og gammelt og fylt med gamle gjenstander med mye minner. I stedet for å kaste disse, bestemte de seg for å fylle huset med de gamle møblene og gjenstandene.

Datteren Nina var med i hele prosessen. Underveis prøvde Durante å finne bøker for å lære Nina mer om miljøet. – Selv om det fantes mange fine bøker, var det få som egnet seg for småbarn, sier Durante.

Durante bestemte seg for å kombinere miljøengasjementet med tegnegleden og laget noen tegninger med korte forklaringer for datteren. – Barn skjønner så mye mer ut fra tegninger, mener hun.

Det var under et tegnekurs i Napoli at hun så hvor mye lettere det var for barn å uttrykke seg gjennom tegninger enn verbalt. Hun sendte illustrasjonene fra tegnekurset og noen tekster til Bok Circus Forlag, som takket ja.

– Vi ser nå at det er opp til den yngre generasjonen å kjempe for miljøet og for at planeten skal bli et bedre sted å bo, sier norsk-italienske Antonella Durante. Foto: Naimo Kahiye

Datteren ble miljøagent

Boken kom ut rett før elevenes skolestreiker for klima. – Etter at man får barn, er det helt naturlig å tenke på hvordan barna skal leve når foreldre er borte.

På slutten av boka tipser hun leserne om hvordan vi kan forurense mindre, resirkulere mer og håndtere avfall bedre. Da hun skrev boka snakket hun med barnepedagoger om hvordan å formulere seg for å nå frem til barn. – Bøkene er hyperrealistiske, med scener barn kan forstå.

– Vi ser nå at det er opp til den yngre generasjonen å kjempe for miljøet og for at planeten skal bli et bedre sted å bo. Det er nå vi voksne må høre på barna og lære av dem. Datteren Nina er blitt miljøagent og er opptatt av kildesortering. – Det er den slags endring jeg håper å se, sier moren.

Fant seg til rette i Norge

Durante opplever Norge som ganske annerledes enn Italia. Det hun setter høyest er hvor inkluderende Oslo er og overfloden av muligheter her. Det hun liker minst er været. De to første årene brukte hun mye tid fram og tilbake mellom landene, men nå har hun funnet seg til rette her.

Den største gleden ved å være forfatter, var da bøkene ble stilt ut i vinduene til bokhandlene. Foto: Antonella Durante

Den største gleden ved å være forfatter, var da bøkene ble stilt ut i vinduene til bokhandlene og å snakke om boken på biblioteket, synes hun.

Hvis Durante kunne snakke til den 20 år gamle utgaven av seg selv, så er hun usikker på hva hun ville sagt.

– Det er ikke kun én måte å leve livet på, og det finnes ikke kun ett liv å leve. Mange føler at de er bundet til en bestemt vei, men livet funker ikke sånn. Jeg har levd flere liv: som jurist i Italia og som forfatter i Norge. Det viktigste er å spørre seg selv hva man vil gjøre, om man er fornøyd. Man må følge med i tiden og være oppmerksom på sine følelser.

Drømmer om å skrive flere bøker

Durante har opplevd at ting brått kan endre seg, på godt og vondt. Hun håper boka vil øke folks bevissthet om omgivelsene sine. – Bevisstheten om hva du gjør og hvordan du behandler andre strekker seg lenger enn til miljøet og planeten, den omfatter selve livet, mener hun.

Durantes håp for fremtiden er en ren verden hvor alle har muligheten til å følge sine drømmer og leve lykkelig. Selv vil hun fortsette å skrive bøker.

Powered by Labrador CMS