Tre nynazister fra den Den ordiske Motstandsbevegelsen ble bortvist fra Bergstien utenfor den jødiske synagogen under søndagens Yom kippúr-feiring.

Nynazist-aksjon under jødisk høytid i synagogen i Bergstien

Tre nynazister ble bortvist av politiet fra synagogen i Bergstien søndag. De valgte å gjennomføre den ulovlige aksjonen tett opp til den jødiske høytiden Yom Kippur. — En skremmende opplevelse, sier Ervin Kohn.

Publisert

Søndag feiret jøder over hele verden verden den jødiske forsoningsdagen Yom kippur. For medlemmene av det lille mosaiske trossamfunnet i Bergstien på St. Hanshaugen ble opptakten til høytiden skremmende.

Tre nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen opprettet stand på gata utenfor synagogen. Fra standen ble det delt ut flyers med hatpropaganda mot de jødiske ritualene omskjæring og kosher-slakt.

— Antisemittisk propaganda er illegitim

— Det er selvfølgelig både skremmende og ubehagelig å ha en slik markering utenfor våre lokaler på en slik høytidsdag, sier forstander i det mosaiske trossamfunn, Ervin Kohn, til VårtOslo.

Ervin Kohn er nestleder ved Antirasistisk Senter og forstander i Det mosaiske trossamfunn.

Etter at aksjonistene ble oppdaget kontaktet synagogens folk oslopolitiet.

— Politiet bortviste de tre nynazistene fra området og de forlot så stedet frivillig, forteller Kohn.

VårtOslo har tirsdag kveld flere ganger forsøkt å få en kommentar til nazi-aksjonen fra Oslo politidistrikt, uten å lykkes.

hjemmesidene til Antirasistisk senter sier Kohn, som også er nestleder ved senteret, at han mener det er på tide at noen tar til ordet for å hindre spredningen av slike ytringer i framtiden.

— Mer enn å diskutere om organisasjonen er lovlig eller ikke, eller om propagandaen deres er legal eller ikke, så synes jeg det er vel så viktig at vårt samfunn markerer at antisemittisk propaganda er illegitim.

— Nynazister aksjonerte samtidig i flere land

— Våre politiske ledere, fra byrådsleder Raymond Johansen og oppover, bør si klart ifra at vårt samfunn ikke skal være bekjent av at nazister demonstrerer utenfor synagogen på Yom Kippur, understreker menighetsforstanderen.

Nazi-aksjonen i Bergstien skal ifølge den israelske avisen Jerusalem Post ha vært del av en internasjonal aksjon. Ifølge avisen skal den nynazistiske organisasjonen ha arrangert aksjoner i Norge, Sverige, Danmark og på Island gjennom uken som ledet opp den jødiske høytiden.

Ifølge gruppas egne nettsider skal aksjonene ha foregått flere steder i Norge, og i andre byer i de nevnte landene.

I tillegg til å ha hengt opp plakater og delt ut flygeblader, skal medlemmer av gruppa ha møtt opp utenfor synagoger og oppsøkt synagogenes besøkende.

Powered by Labrador CMS