Forsker Jannicke-Wiik-Nielsen ønsker at vi skal få et nærmere forhold til de små dyrene som vi mennesker er helt avhengige av for å overleve. Foto: Jo Straube

Lyst til å se insekter i menneskestørrelse? På Rådhusplassen kan du møte insektene ansikt til ansikt

Fotoutstillingen «Våre små venner» vises på Rådhusplassen frem til midten av juni. For eksempel kan du se en blomsterflue i menneskestørrelse, fotografert med elektronmikroskop.

Publisert

– Vi håper at det å møte insektene i stor størrelse vil gjøre at folk får et annet forhold til dem, sier forsker Jannicke Wiik-Nielsen ved Veterinærinstituttet. Wiik-Nielsen har tatt de prisbelønte bildene, som benyttes blant annet av National Geographic.

Insektene er hentet fra de nærmeste omgivelsene våre, fra huset, hagen og skogen. Ved å fotografere dem med et elektronmikroskop, viser hun hvordan de ser ut på ekstremt nært hold.

Fargelagt elektronmikroskopibilde av en blomsterflue som er forstørret 70 ganger. Munnen bruker den til å suge til seg nektar. De to korte antennene på hodet bruker den til å lukte og orientere seg. Foto: Jannicke Wiik-Nielsen, Veterinærinstituttet

– Øynene er sjelens speil

I introduksjonen til utstillingen sier utstillerne: «Ansikter er viktige for oss mennesker. Vi liker å se hverandres fjes når vi skal bli kjent. Vi ser hverandre inn i øynene for å bygge tillit, for å lære at vi kan stole på hverandre. For øynene er sjelens speil, sier vi. Blikket viser hvem vi er».

Nå vil forsker Jannicke Wiik-Nielsen og professor Anne Sverdrup-Thygeson, som har skrevet tekstene til utstillingen, introdusere oss for insektene.

Frem til midten av juni kan du se ansikter i menneskestørrelse på Rådhusplassen. Foto: April Stilley

Insektene redder livene våre

– Æsj, sier du kanskje. Fluer og veps og sånn. Vi håper at det å møte insektene slik som dette, ansikt til ansikt, øye mot øye, vil gjøre at også du blir litt mer glad i dem. For insektene er ikke bare ganske fascinerende å se på når du kommer dem nær. De er også avgjørende for livets gang. For selve livet på jorda, slik vi kjenner det, påpeker Wiik-Nielsen.

Insektene du møter i utstillingen er maur, bie, humle, hjortelusflue, brun pelsbille, melorm, marihøne, kakerlakk, sommerfugllarve, blomsterflue, siriss, veps, husflue, marihøne, bladlus, melorm og bananflue.

Powered by Labrador CMS