Morten Steenstrup mottar lederklubba på Oslo Høyres årsmøte, mens Heidi Nordby Lunde takkes av med blomster.

Takket av Heidi Nordby Lunde etter turbulent år for Oslo Høyre. Morten Steenstrup overtar som leder

Iløpet av ett år har Oslo Høyre skiftet ut både ledelsen i fylkespartiet og i bystyregruppa. I dag ble Morten Steenstrup valgt til ny fylkesleder etter Heidi Nordby Lunde.

Publisert

Ikke uventet samlet årsmøtedelegatene i Oslo Høyre seg i dag bak valgkomitéens innstilling på Morten Steenstrup og Merete Agerbak-Jensen leder og nestleder i fylkespartiet.

Det er et uvanlig turbulent år fylkespartiet har lagt bak seg. For ett år siden varslet flertallet i Høyres bystyregruppe mistillit mot gruppeleder Øystein Sundelin.

Bydelsopprør mot Heidi Nordby Lunde

Etter en drakamp mellom to fløyer i bystyregruppa endte det med at Sundelin valgte å trekke seg. Dermed ble Anne Haabeth Rygg ny leder for bystyregruppa.

Så kom høsten. Og turbulensen i Oslo Høyre fortsatte. VårtOslo kunne avsløre at halvparten av fylkespartiets bydelsforeninger krevde utskifting av Heidi Nordby Lunde som leder av fylkespartiet.

Før valgkomitéen hadde avsluttet sitt arbeid, valgte Nordby Lunde å takke nei til gjenvalg. Kort tid etter sa også nestleder Eirik Lae Solberg at han heller ikke ønsket å fortsette i ledelsen.

Ny lederduo med lang erfaring

I dag endte det uvanlig urolige året for Oslo Høyre med at ny leder og nestleder ble valgt. Helt i tråd med signalene gitt på forhånd samlet fylkespartiet seg bak valgkomitéens innstilling av Morten Steenstrup som ny leder og Merete Agerbak-Jensen som ny nestleder.

Begge har lang erfaring fra politikken, med en rekke fremtredende verv for Høyre bak seg.

Trikketilhengeren og tidligere miljøbryåd Merete Agerbak-Jensen er valgt til ny nestleder i Oslo Høyre.

Den forrige bystyreperioden markerte Morten Steenstrup seg som kraftig motstander av det rødgrønne byrådets gjeninnføring av eiendomsskatt i Oslo. Og var godt profilert som partiets representant i finansutvalget.

Suksessrik advokatkarriere

Steenstrup har også omfattende rikspolitisk erfaring. Advokaten satt også på Stortinget for Høyre i årene fra 1981 til 1989. Midt i stortingsperiodene var han statssekretær både for statsminister Kåre Willoch (H) og for finansminister Rolf Presthus (H).

Etter to perioder på Stortinget, og to runder som statssekretær i regjeringen, startet Steenstrup egen advokatvirksomhet, som han senere slo sammen med partifellen og advokaten Bjørn Stordrange.

De to Høyre-politikerne bygde raskt opp et svært suksessrikt firma under navnet Steenstrup & Stordrange. I 2017 endret firmaet navn til SANDS, og har fortsatt å utvide virksomheten.

Planla sykkelveiene i Oslo

Merete Agerbak-Jensen (54) var samferdsels- og miljøbyråd i Høyre-byrådet ledet av Fritz Huitfeldt mot slutten av 1990-tallet. Da hadde hun tatt over byrådstaburetten etter Kari E. Eliassen.

Både Eliassen og Agerbak-Jensen ble den gang ansett som progressive miljøpolitikere. Og de la som miljøbyråder den gangen mye av grunnlaget for de planene som fortsatt brukes i utbygging av sykkelveier i Oslo.

Agerbak-Jensen er utdannet journalist og har hatt ledende stillinger i UNICEF Norge, Oslo Sporveier, Avinor og Klimaetaten i Oslo kommune. Hun har altså tidligere vært byråd for miljø og samferdsel, samt byutvikling og leder programkomitéen i Oslo Høyre.

Powered by Labrador CMS