Høyre og partiets gruppeleder i bystyret, Øystein Sundelin, avgjør i et møte rett før bystyret starter onsdag om partiet stemmer for eller mot mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG).

Høyre, Venstre og KrF: Venter til det siste med å avsløre standpunkt i mistillitssaken mot Lan Marie Berg (MDG)

Etter budsjettenighet mellom byrådet og Rødt er sjansene betydelig redusert for at det blir bystyreflertall i mistillitssaken mot Lan Marie Berg (MDG). Men Høyre, KrF og Venstre venter likevel til siste øyeblikk med å si hva de går for.

Publisert

— Nå er det jo mye taktikkeri og spill. Men det er viktig for oss i FNB å ikke drive med sånt renkespill, sier Cecilie Lyngby (FNB) når hun hører at Høyre, Venstre og KrF venter til rett før bystyremøtet onsdag morgen med å flagge ståsted i mistillitsforslaget mot miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG).

— Vi står for åpenhet og at vi skal være ærlige overfor velgerne våre, sier FNBs bystyrerepresentant.

Møtes før bystyret onsdag morgen

Bakgrunnen for mistillitsforslaget er at Frp og FNB mener MDG-byråden må ta ansvar for omfattende brudd på arbeidsmiljøloven ved energigjenvinningsetaten (EGE), manglende informasjon til bystyret om lovbruddene og brudd på både innkjøps- og ansettelsesreglement.

— Viktig for oss å ikke drive renkespill, sier Cecilie Lyngby (FNB) til at andre borgerlige partier venter med å flagge standpunkt i mistillitssaken mot Lan Marie Berg (MDG).

— Vi behandler mistillitssaken på et gruppemøte onsdag morgen, før bystyrets møte klokken 10, sier nestleder i Høyres gruppe, Anne Haabeth Rygg.

— Jeg regner med at vi kan gi et svar ved 9.30-tiden, sier Rygg til VårtOslo.

KrFs ene bystyrerepresentant Espen Andreas Hasle sier han også avventer å flagge standpunkt. Det samme gjør Venstre, opplyser gruppeleder Hallstein Bjercke.

— Vi har ikke endelig avgjort vårt standpunkt. Men det blir senest klart på gruppemøtet onsdag klokken 9, sier Bjercke til VårtOslo.

Rødt fortsetter å være joker

I bystyret har de tre byrådspartiene 27 stemmer. De er med andre ord tre stemmer unna flertall på 30 av 59 representanter. Rødt vil med sine fire representanter først tirsdag ved lunsjtider avsløre hva partiet går inn for i mistillitssaken mot miljøbyråd Berg.

Men etter budsjettenighet med byrådspartiene mandag kveld virker det usannsynlig at Rødt sikrer bystyreflertall for mistillit. De borgerlige partiene Høyre, Frp, FNB, KrF, Venstre og uavhengige Danny Chaudhry har til sammen 26 representanter. Altså fire representanter unna flertall.

Da gjenstår en representant - Senterpartiets Bjørg Sandkjær. I motsetning til Høyre, Venstre og KrF har Sp og Sandkjær bestemt seg for å tone flagg i god tid før bystyret møtes onsdag morgen.

— Har tillit til at byrådet rydder opp

— Det er alvorlig det som er avdekket, og granskingen har avdekket grove brudd på både arbeidsmiljøloven, anskaffelse- og ansettelsesregelverk. Sånn skal det ikke være, og det er iverksatt flere tiltak fra byrådet nå for å rydde opp. Senterpartiet er opptatt av å se fremover nå, sier Sandkjær til VårtOslo.

Bjørg Sandkjær (Sp) vil ikke stemme for å kaste Lan Marie Berg i bystyret onsdag.

Dermed vil ikke Sandkjær og Sp støtte mistillitsforslaget. Og byrådspartiene har 28 stemmer. Fortsatt to unna bystyreflertall.

— Vi har tillit til de tiltakene byrådet har satt i verk for å rydde opp. Derfor har vi tillit til byråden, og vil ikke stemme for mistillit, sier Bjørg Sandkjær.

Forlater neppe byrådkontoret før etter stortingsvalget

— Men vi vil følge nøye med framover på at byrådet faktisk rydder opp, understreker Sp-representanten i bystyret.

Dersom Høyre, Venstre og KrF slutter seg til mistillitsforslaget fremmet av Frp og FNB, vil det altså ikke bli et flertall uten Rødts fire stemmer. Men det vil være en ripe i lakken både for Lan Marie Berg og byrådet. Og en slags korreks fra den borgerlige opposisjonen, som mest av alt bruker saken til å markere seg. Men miljøbyråden slipper å forlate kontoret.

Det kontoret forlater Lan Marie Berg trolig først når hun ut fra alle meningsmålinger for Oslo den siste tiden kaprer en stortingsplass for MDG etter valget neste høst.

Powered by Labrador CMS