Flere tusen mennesker møtte opp til fredagens markering foran Stortinget i solidaritet med Ukraina, ett år etter Russlands invasjon.

Ukrainernes motstandskamp ble hyllet foran Stortinget på årsdagen for invasjonen

Med appeller, fakler og ukrainske flagg ble ettårsdagen for den russiske invasjonen av Ukraina markert. – Vi kan ikke få tilbake det som er tapt eller de som er drept. Men vi kan gjøre vårt for å støtte, for å gjenoppbygge og for å hindre at det samme skjer igjen.

Publisert

En rekke steder rundt om i landet var det markeringer på årsdagen. I Oslo møtte rundt 4.000 mennesker opp foran Stortinget, ifølge politiet. Der holdt politikere fra flere partier appeller.

– Det siste året har ikke bare gitt oss en brutal krig. Vi har også sett ukrainernes motstandskraft og oppofrelse. Og vi har lært å sette pris på europeisk samhold, sa Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg i sin tale under markeringen.

Erna Solberg (H) kalte ukrainernes motstand mot Russland heroisk da hun talte

Ukrainas skjebne er også Europas skjebne, sa hun også, og lovet fortsatt støtte til landet.

– Vi kan ikke få tilbake det som er tapt. Eller de som er drept. Men vi kan gjøre vårt for å støtte, for å gjenoppbygge og for å hindre at det samme skjer igjen, sa Solberg.

Oslo 20230224. Markering på Eidsvolls plass i solidaritet med Ukraina, ett år etter Russlands fullskalainvasjon.
Rundt 4000 møtte opp til støtte for Ukraina.

– Håpet og motets dag

Utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim (Sp) kaller 24. februar for håpet og motets dag og takker ukrainerne for at de kjemper mot den russiske invasjonen.

– Norge er dypt takknemlige for at Ukraina forsvarer en verdensorden under angrep. Vi står sammen med dere. Takk for at dere er – takk for at dere forblir – Ukraina, sa hun i sin appell.

– Norge er dypt takknemlige for at Ukraina forsvarer en verdensorden under angrep. Vi står sammen med dere, sa utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp)

Statsråden viste til det brede forliket om en hjelpepakke til Ukraina verdt 75 milliarder kroner de neste fem årene.

– Uansett hvem som vinner neste valg, uansett hvem som danner flertall i bygningen bak meg, er Norges langsiktige solidaritet med Ukraina hogd i stein, sa Tvinnereim.

Fakkeltoget til støtte for Ukraina opp Karl Johans gate, til den ukrainske ambassaden og videre til Nobels Fredssenter.

Lover trygghet

Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) lovet ukrainerne støtte, trygghet og en inkluderende by.

– I dag viser vi støtte til hele det ukrainske folk med å bære fakler som lyser opp i mørketida, der lyset kan symbolisere håpet om fred og frihet for alle ukrainere, sa ordføreren.

Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) var blant politikerne holdt appell til støtte for Ukraina.
Powered by Labrador CMS